Ce este sindromul metabolic – cauze, simptome și criterii de diagnostic

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 02 aprilie 2018, 17:21
Sindromul metabolic este un cumul de afecțiuni precum hipertensiune arterială, hiperglicemie, exces de grăsime corporală depusă în jurul taliei și niveluri anormal de mari ale colesterolului sau ale trigliceridelor, care au loc în același timp. Acest lucru crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet.

Simptome

Cele mai multe dintre afecțiunile sau tulburările asociate cu sindromul metabolic nu au simptome, deși o circumferință mare a taliei este un semn vizibil.

Dacă ai glicemia foarte mare, ai putea avea semnele și simptomele diabetului zaharat, inclusiv o senzație intensă de sete și o nevoie sporită de a urina, oboseală și vedere încețoșată.

Citește și: 6 lucruri pe care nu le ştiai despre grăsimea corporală

Dacă ai cel puțin o componentă a sindromului metabolic, întreabă-ți medicul dacă trebuie să fii testat sau nu pentru alte componente ale acestui sindrom.

Cauze

Sindromul metabolic se află în strânsă legătură cu obezitatea sau persoanele supraponderale și de faptul că aceste persoane sunt inactive din punct de vedere fizic. Totodată, el este legat de o afecțiune numită rezistență la insulină. În mod normal, sistemul digestiv descompune alimentele și le transformă în zahăr. Insulina este un hormon produs de pancreasul tău, care ajută această glucoză să intre în celulele corpului pentru a fi folosite pe post de combustibil.

În cazul persoanelor care au rezistență la insulină celulele nu răspund normal la insulină, iar glucoza nu poate pătrunde atât de ușor în celule. Astfel, nivelurile glucozei din sânge cresc.

Citește și: Ce este sindromul ovarelor polichistice și cum îți afectează viața

Factori de risc

Există mai mulți factori care cresc șansele de a avea sindrom metabolic în viitor:

  • Vârsta- riscul de sindrom metabolic crește odată cu vârsta
  • Obezitatea – cu cât ai o greutate mai mare, mai ales dacă ai grăsime depozitată în zona abdomenului, cu atât crește riscul de a avea sindrom metabolic
  • Diabetul – ești mai predispusă să ai sindrom metabolic dacă ai avut diabet în timpul sarcinii sau dacă ai antecedente familiale de diabet de tip 2
  • Alte boli – riscul de sindrom metabolic crește dacă ai avut vreodată afecțiuni cardiovasculare, boala ficatului non-alcoolic sau sindromul ovarelor polichistice

Criterii de diagnostic

Confrom informațiilor oferite de Nation Institutes of Health, dacă ai trei sau mai multe dintre următoarele trăsături sau dacă iei medicație pentru a le ține sub control, atunci suferi de sindrom metabolic.

  1. O circumferință mare a taliei – dacă circumferința taliei măsoară cel puțin 89 de centimetri (pentru femei) și 102 centimetri (pentru bărbați)
  2. Nivel mare al trigliceridelor – 150 miligrame pe decilitru sau valori peste acest prag al găsimii care se găsește în sânge
  3. Un nivel redus al colesterolului HDL – mai puțin de 40 mg/dl la bărbați sau mai puțin de 50 mg/dl la femei
  4. O tensiune arterială mare – 130/85 milimetri coloană de mercur sau peste această valoare
  5. Un nivel foarte mare al glucozei în sânge – 100 mg/dl sau peste această valoare
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter