Cauzele infertilităţii feminine

De Erika Chivu, pe

Lupta cu infertilitatea nu este uşoară. O ştiu foarte bine milioanele de cupluri din întreaga lume care încearcă, uneori ani întregi, să dea naştere unui copil.
Unii reuşesc, până la urmă, pe cale naturală sau prin tratamente lungi şi intervenţii medicale. Dar toate tratamentele pleacă de la acelaşi punct: identificarea cauzelor. Cam toate studiile realizate până acum au arătat că în 45-50% din cazuri, infertilitatea unui cuplu are cauze feminine. Exact despre actestea vom vorbi în continuare.

Problemele trompelor uterine

Trompele uterine sunt acele organe tubulare prin care trece ovulul de la ovar către uter. Dacă renunţi la contracepţie, tot în trompe are loc şi fecundarea. Dar pentru asta, trompele uterine trebuie să fie sănătoase şi în perfectă stare de „funcţionare”.  Cea mai mare ameninţare, din acest punct de vedere, este boala inflamatorie pelvină, cunoscută şi ca anexită. BIP este un termen general care se referă la infecţia organelor reproducătoare cu un microorganism cu transmitere sexuală. O infecţie netratată (chlamydia, gonoreea) „urcă” din vagin către uter, trompe şi ovare, atacând ţesuturile sănătoase. Cu timpul se formează ţesut cicatricial care blochează trompa.

Asta înseamnă că spermatozoizii nu mai pot trece către ovul, iar ovulul nu mai poate coborâ către uter, deci cele două celule sexuale nu se mai pot întâlni. Chiar dacă are loc fecundarea, este posibil ca zigotul să se dezvolte în trompă, deci sarcina este extrauterină. După un asemenea, eveniment, trompa uterină are de suferit aproape întotdeauna, şi de aici noi probleme de fertilitate. 

Dezechilibre hormonale

Hormonii joacă un rol crucial în sarcină, dar şi în procesul de concepţie. În primul rând, ei controlează ovulaţia, adică eliberarea unui ovul matur, gata pentru fecundare. Acesta este rezultatul unui proces foarte complex şi depinde de sincronizarea perfectă a mai multor schimbări hormonale. Este de ajuns ca un singur lucru să meargă prost şi ovulaţia nu mai are loc.

Stresul, suprasolicitarea fizică, sindromul ovarelor polichistice, un exces de hormoni masculini sunt doar caţiva din factorii care pot produce dezechilibre hormonale, împiedicând ovulaţia. În al doilea rând, hormonii pregătesc uterul pentru sarcină, îngroşând endometrul. Chiar dacă are loc fecundarea, un uter nepregătit pentru sarcină nu permite nidaţia, adică implantarea ovulului fecundat. 

Probleme ale colului uterin

La trecerea prin colul uterin, spermatozoizii trebuie să întâlnească un mediu propice supravieţuirii şi  deplasării. Dacă mucusul cervical nu are consistenţa şi cantitatea potrivită, spermatozoizii fie mor, fie nu mai pot înainta. În plus, colul trebuie să fie deschis, aşa încât celulele sexuale masculine să poată trece. În urma unor boli sau intervenţii chirurgicale, ţesutul cicatricial poate să închida colul, iar trecerea spermatozoizilor devine greoaie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter