Pierdea rapidă a vederii – care sunt cauzele

De Diana Zagrean, pe

Dacă vederea ta s-a deteriorat brusc şi nu ştii din ce cauză, află că poate fi vorba de probleme medicale serioase. Vezi care sunt cauzele pierderii rapide a vederii.
 

Probleme legate de pierderea bruscă a vederii

Persoanele care au de-a face cu pierderea bruscă a vederii se pot confrunta cu următoarele neajunsuri, în viaţa de zi cu zi, motiv pentru care orice astfel de simptom trebuie să te trimită la un medic.
– judeci cu greu adâncimea şi poziţionarea treptelor/scărilor
– citeşti cu greu textele tipărite în ziare, reviste, reclame stradale
– nu mai vezi să citeşti ora pe ceas
– nu mai poţi folosi telefonul
– nu mai poţi identifica corect banii, fie că este vorba de monede sau de hârtii
– probleme în activităţile zilnice, nu mai poţi lăsa un bilet familiei, nu mai poţi scrie lista de cumpărături
– nu mai poţi traversa în siguranţă strada
– nu mai recunoşti uşor persoanele, deoarece nu le vezi feţele bine

Care sunt cele mai frecvente probleme care cauzează pierdera rapidă a vederii

Degenerescenţa maculară

Această boală cauzează tulburarea imaginii şi dispariţia detaliilor în mijlocul câmpului vizual. Uneori, sensibilitatea la lumină este prezentă, sau pacientul necesită mai multă lumină pentru a vedea mai bine.

Glaucom

Este cauzat de tensiunea oculară crescută şi se manifestă prin pierderea vederii laterale. Mai întâi, se poate observa o greutate în distingerea treptelor sau marginilor de bordură, apoi apare aşa numita „vedere în tunel”. Pacientul vede doar printr-un cerc din centrul vizual, iar în rest, privirea este restricţionată.

Cataractă

Cataracta este o îngroşare a lentilei din ochi (cristalinul). Vederea devine tulbure, uneori chiar dublă, creşte sensibilitatea la lumină şi poate apărea chiar un efect de aură luminoasă în centrul vederii, sau pe anumite obiecte din câmpul vizual, care sunt scăldate în lumină puternică. Vederea nocturnă scade, dar cataracta este operabilă şi problema dispare.

Retinopatie diabetică

Apare la persoanele cu iabet, la glicemiile mari şi se caracterizează prin vederea „cu pete”. Persoana care suferă de această boală începe să nu mai poată citi textele corect şi are probleme cu lucrurl cu detaliile mici. În funcţie de variaţiile glicemiei, vederea se îmbunătăţeşte sau se înrăutăţeşte. Un bun control al glicemiei şi tratamentele specifice la oftalmolog ajută pacienţii să ducă o viaţă normală.

Dezlipire de retină

Retina se poate dezlipi din multe motive, de la boli oculare agravate, la eforturi puternice sau altele. Cei care riscă o dezlipire de retină pot experimenta pete sau umbre în câmpul vizual, dar acestea nu sunt întotdeauna un motiv de panică. Dacă vederea se deteriorează brusc, iar imaginea sau o parte din ea devine brusc neagră, trebuie să mergeţi de urgenţă la doctor. Este o problemă care se tratează cu succes, dacă este depistată la timp.
Sursa foto: Shutterstock
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter