Cate o pilula pentru fiecare

De Georgiana Constantin, pe

Dupa ce intrerup folosirea pilulei, raman greu insarcinata?
  
Nu. Indiferent de durata si indiferent daca au luat sau nu anticonceptionale, situatia este aceeasi pentru toate femeile. Studiile au aratat ca cele ce acuzau acest lucru aveau probleme de menstruatie si cu ovarele dinainte de-a incepe sa ia pilula. Adica si fara anticonceptionale sansa lor de a ramane insarcinate era redusa. 90% din femeile care au intrerupt pilula, au ramasa insarcinate in acelasi an. Un studiu facut recent arata ca femeia care a urmat un tratament cu anticonceptionale are probabilitatea de 42% de a ramane insarcinata in prima luna, de 87% in luna a doua si 100% in luna a treia.
  
Imi cresc sanii daca iau anticonceptionale?  
  
Da si nu. Pilula cu o doza mare de estrogen poate provoca cresterea sanilor. In glandele mamare se acumuleaza mai mult lichid si sanii se umfla. Dar pe o perioada scurta de timp, adica la inceputul administrarii pilulei. Dupa renuntarea la tratament, sanii revin la dimensiunea normala.      
  
Pilula cauzeaza cancer la san?  
  
O cercetare recenta a demonstrat ca acestea nu influenteaza riscul aparitiei cancerului de san. Din contra, ele te apara de acest tip de cancer, ca si de cel de endometru, prin diminuarea ovulatiilor si variatiile hormonale pe care le produc. Totusi, specialistii recomanda femeilor care au in familie (mama sau sora) cazuri de astfel de cancer sa opteze pentru o alta metoda contraceptiva.
  
Care-i problema daca fumez in timp ce iau pilule?  
  
Fumatul poate accentua riscul maladiilor cardio-vasculatoare, mai ales daca ai mai mult de 35 de ani. La fumatoare, riscul unui infarct este de 7-9 ori mai mare decat la femeile care nu iau pilule anticonceptionale si nu fumeaza. Daca nu vrei sa renunti la tigari, mai bine optezi pentru alta metoda de contraceptie.
  
7 lucruri pe care trebuie sa le mai stii despre anticonceptionale  
  
1. Nu se intrerup la intamplare. Poti renunta la ele fara nici un efect secundar numai atunci cand ai terminat complet o folie. Daca vei intrerupe tratamentul la jumatatea foliei, pot aparea probleme (sangerare prelungita). Este obligatoriu, daca le intrerupi o perioada, si vrei sa le reiei, sa faci o noua serie de analize.
  
2. Aparitia sarcinilor extrauterine este cu 90% mai redusa la femeile care iau pilule.
  
3. Scad riscul cancerului de endometru cu 50%, spun oamenii de stiinta americani.
  
4. 5 % din femeile care folosesc pilula de mai mult de 5 ani fac hipertensiune, insa se revine la un nivel normal al tensiunii arteriale la intreruperea tratamentului contraceptiv.
  
5. Exista anumite medicamente care scad efectul anticonceptionalelor orale (antibioticele, antituberculoasele, barbituricele, antiastmatice). Ele favorizeaza distrugerea hormonilor din pilula, prin enzimele din ficat, sau distrug bacteriile prezente in tubul digestiv si impiedica absorbtia hormonilor. Discuta cu medicul tau despre aceste interactiuni, daca este cazul.
  
6. Nu impiedica dezvoltarea organelor feminine si nici nu stopeaza, asa cum se credea initial, cresterea in inaltime. Din punct de vedere strict medical, pilula poate fi luata incepand de la varsta de 16 ani.
  
7. Daca, pe viitor, urmeaza sa ai o interventie chirurgicala, cel mai bine este sa intrerupi administrarea pilulelor cu cel putin o luna inainte, pentru a micsora riscul aparitiei tromboflebitei postoperatorii (inflamatie a peretelui unei vene si formare de cheaguri de sange care pot duce la obturarea totala sau partiala a venei).  

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter