Cate o pilula pentru fiecare

De Georgiana Constantin, pe

Pilula contraceptiva este cea mai populara metoda de prevenire a sarcinii si poate fi folosita de majoritatea femeilor. Este eficienta, usor de administrat si…
… nu influenteaza desfasurarea actului sexual. Reduce durerile menstruale si regleaza ciclul, astfel ca poti sa prevezi exact momentul in care acesta se va produce. In 1960, cand au aparut, anticonceptionalele aveau intr-adevar cateva efecte neplacute, printre care si ingrasarea, data fiind si cantitatea de hormoni de cinci ori mai mare decat a celor actuale. Astazi insa, situatia este alta.

Inainte sa incepi sa iei pilule contraceptive trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri:

– contraceptivele orale se iau numai daca sunt administrate de medic (ginecolog, endocrinolog, sau medic generalist cu competenta in planificarea familiala), dupa interpretarea analizelor sangelui (glicemie, colesterol, trigliceride). Sunt tipuri de contraceptive, care nu se potrivesc pentru toate femeile, iar altele nu se recomanda daca au existat cazuri de cancer la san sau de ciroza in familie
  
– avortul reprezinta un pericol mai mare pentru sanatate, decat folosirea preparatelor hormonale
  
Medicii recomanda ca la trei luni de la inceperea primei folii de anticonceptionale sa mergem sa facem o serie de analize. Exista cazuri, cand anumite tipuri de pastile nu au fost compatibile cu organismul pacientei.
  
Aparitia reactiilor adverse este legata de doza de estrogen folosita. Printre reactiile adverse intalnite se numara sangerarile vaginale intermitente sau lipsa menstruatiei, efecte care apar in cazul preparatelor cu doze foarte mici de estrogeni. Starea generala de rau, durerile de cap, cresterea in greutate si durerea sanilor sunt efecte care, de obicei, dispar de la al treilea ciclu de administrare de pilule.
  
Anticonceptionalele orale contin fie o combinatie de estrogeni si progesteron, fie doar progesteron. Anticonceptionalele combinate contin cantitati variate de estrogen si un anume tip de progesteron. Preparatele uzuale au in compozitie doze mici de estrogen, de obicei 20 – 50 micrograme in fiecare pilula. Ele sunt luate cate o pilula pe zi pentru 21 zile, cu o pauza de 7 zile pana la o noua administrare. Pentru mai multa usurinta si pentru a nu intrerupe autoadministrarea reflexa care se creaza, multe preparate de acest fel au 28 pilule pe folie dar ultimele 7 sunt doar cu glucoza, deci sunt hormonal inactive. Anticonceptionalele pe baza de progesteron trebuie luate fara nici o pauza.
  
Pilula ingrasa?   
  
Teoretic si statistic vorbind, nu. Exista anticonceptionale – este vorba de cele produse cu ani in urma – care contin o doza mai mare de estrogen si pot provoca ingrasarea. Dar ele se prescriu tot mai rar in ultima vreme, fiind inlocuite de micropilule, al caror dozaj redus nu prezinta un risc major. Pilulele fac insa pofta de mancare in primele luni cand le iei, asa ca supravegheaza-ti alimentatia si incearca sa eviti excesele.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter