Când vom putea renunța la masca de protecție? Trebuie îndeplinite două criterii

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 22 februarie 2021, 12:01
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a vorbit despre criteriile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a renunța la masca de protecție. 

Valeriu Gheorghiță a afirmat că nu va mai fi necesar să purtăm masca de protecţie în momentul în care se va ajunge la un grad ridicat de imunziare colectivă şi atunci când se va constata că nu circulă tulpini are virusului care să nu fie acoperite de vaccin.

Citește și: Cum să porți eficient masca de protecție în sezonul toamnă-iarnă

„În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă a vreau să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o emisiune la Antena 3.

Valeriu Gheorghiță: „Cred că la sfârșitul anului putem aprecia că pandemia este sub control”

Valeriu Gheorghiță anticipează că România va atinge pragul de vaccinare de 70% a populației până în luna septembrie, iar până la finalul anului pandemia va fi sub control.

Acesta a precizat că la nivel național, vaccinarea a fost eficientă și a scăzut numărul cazurilor de COVID-19.

Citește și: Ce schimbări ar aduce în Europa un pașaport digital de vaccinare

„Slavă Domnului că astăzi avem un vaccin, prin care ne putem proteja, și vom vedea care va fi evoluția de aici înainte, însă suntem convinși cu toții, pentru că datele, inclusiv din România, dar și din celelalte țări unde campania de vaccinare a decurs foarte bine, arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi, în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenței cazurilor de COVID-19.

Acest lucru l-am observat și noi în rândul persoanelor vaccinate în etapa 1, de asemenea la persoanele care sunt vaccinate din centrele sociale, din căminele de bătrâni. La persoanele dializate iarăși se observă o scădere substanțială, chiar de peste 90 la sută a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2, conform colegilor din Iași, care au făcut o analiză mai detaliată”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter