Cât de gravă e dependenţa de calculator a copilului

De Unica.ro, pe

Nu lăsa calculatorul în camera copilului! Pe de o parte, părinţii sunt de părere că este în avantajul copiilor să ştie să lucreze
pe calculator. Pe de altă parte, mulţi dintre ei nu văd cu ochi buni pasiunea micuţilor pentru calculator şi, în special, pentru internet. E drept că nu poţi controla pe deplin ceea ce văd copiii accesând internetul. Dar poţi preveni. Iată cum!

Nu lăsa calculatorul în camera copilului!

în primul rând, nu trebuie să laşi calculatorul tot timpul la îndemâna copilului. Si în nici un caz în camera lui. Computerul trebuie aşezat într-o cameră unde este sub permanenta ta observaţie.

Specialiştii recomandă părinţilor să instaleze pe calculatorul copiilor un program care să le blocheze accesul la pagini de internet nerecomandate. Pentru o siguranţă deplină, introdu o parolă de acces la calculator pe care să o ştii doar tu. Astfel, copilul va utiliza calculatorul şi, implicit, internetul doar când eşti tu de faţă şi cu permisiunea ta. Şi numai după ce şi-a făcut temele pentru acasă! Încurajează-l să se joace afară! Stim că jocurile pe calculator pot crea dependenţă. De aceea, o mamă trebuie să limiteze accesul micuţului la aceste mijloace de distracţie. Încurajează-l mai bine să se joace în aer liber cu prietenii lui! Dă-i voie, totuşi, să joace câteva jocuri on-line. El îşi va da seama că poate face acest lucru doar câteva ore pe zi, când îi permiţi să se conecteze la internet.

Cumpără-i CD-uri educative!

Calculatorul are şi părţile lui bune. Folosindu-l, copilul tău este mai informat, lucru care îl ajută în proiectele de la şcoală. Familiarizează-ţi puştiul cu pagini de internet educative gen Discovery! Sau cumpără-i mai bine un CD educativ! Acestea sunt pline de informaţii, redate într-un mod atractiv pentru cei mici: jocuri, desen animat. Astfel, copilul tău se va distra în timp ce va învăţa.

Nu-i da voie să vorbească pe net!

Conversaţia prin intermediul internetului trebuie descurajată din start! Mai ales că nu ştii cine se află de cealaltă parte a ecranului. Fii sigură că micuţul a înţeles că nu are voie să vorbească cu străinii pe internet! Încurajează-l să meargă mai bine la joacă!

Semne ale dependenţei de calculator

– Oboseală excesivă din cauza lipsei de somn.
– Probleme şcolare, neefectuarea temelor.
– Diminuarea interesului pentru alte activităţi.
– Izolare faţă de prieteni.
– Rebeliune faţă de părinţii care nu văd ce atractiv este jocul pe calculator.

Avantaje

Copiii care folosesc calculatorul sunt mai inteligenţi
Este clar că in zilele noastre calculatorul nu mai poate lipsi din nici o casă. Iar copiii care-l folosesc au şansa, pe viitor, să îşi găsească un serviciu mult mai uşor şi se adaptează mai repede schimbărilor tehnologice. De accea, este bine să vă încurajaţi copiii să-l folosească in scopuri didactice. Dar să aveţi grijă să nu abuzeze de el!

Dezavantaje

Calculatorul dăunează sănătăţii

Medicii avertizează că folosirea indelun gată a calculatorului este foarte nocivă pentru ochi. De aceea, copilul trebuie să păstreze o distanţă de 80 cm faţă de ecranul calculatorului. In plus, copiii care petrec multe ore in faţa aparatului riscă să devină supraponderali. Iar o poziţie incomodă in faţa tastaturii, menţinută ore in şir, poate afecta coloana copilului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter