Totul despre calciu şi prevenirea osteoporozei

De Erika Chivu, pe

Osteoporoza se poate preveni, ne-au amintit specialiştii în sănătate cu ocazia zilei de 20 octombrie, Ziua Mondială a Osteoporozei. Sfaturile sunt cu atât mai importante…
… dacă femeile mai în vârstă din familia ta suferă de osteoporoză.

Conform datelor furnizate de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi peste 50 de ani suferă o fractură osteoporotică. Dacă aceasta survine la nivelul şoldului, între 12 şi 20% din bolnavi mor în primul an.

Deşi medicina a progresat atât de mult, osteoporoza afectează şi azi 75 milioane de persoane din toată lumea. Şi probabil că numărul cazurilor va creşte în următorii ani, având în vedere că speranţa de viaţă e tot mai mare, iar populaţia globului îmbătrâneşte, vârsta fiind cel mai important factor de risc al osteoporozei.

Cum previi osteoporoza

Chiar dacă mai ai câteva decenii până la 50 de ani, asta nu înseamnă că trebuie să ignori boala. Prevenirea ei se face din timp, în mod ideal încă din copilărie.
Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză (FIO) anunţă că moştenirea genetică are un cuvânt important de spus în apariţia bolii, însă stilul de viaţă poate face diferenţa între o persoană cu osteoporoză şi una sănătoasă.

Prevenirea osteoporozei începe cu o dezvoltare osoasă optimă în copilărie şi tinereţe. Oasele cresc şi se dezvoltă de la naştere şi până în jurul vârstei de 25 de ani, când se ajunge la un maxim de masă osoasă.

Cu cât e mai mare masa osoasă maximă, cu atât scade riscul unei fracturi osteoporotice la bătrâneţe.

După atingerea maximului de masă osoasă, scheletul se menţine printr-un proces numit „remodelare”, ce are loc în două faze: resorbţia, adică distrugerea ţesutului osos vechi şi formarea de ţesut osos nou.

În copilărie şi tinereţe, formarea de ţesut nou este mai importantă decât resorbţia, însă la vârstă adultă lucrurile se inversează. Toţi adulţii pierd masă osoasă prin procesul de remodelare, dar cei care „au de unde pierde”, adică au pornit la drum cu o masă osoasă mare, nu vor ajunge la osteoporoză.

Totuşi, şi la vârstă adultă se formează masă osoasă, aşa că aceleaşi reguli sunt valabile pentru toţi cei care îşi doresc să prevină osteoporoza, fie că au 15 sau 35 de ani.

Trei factori sunt importanţi: aportul de calciu, aportul de vitamina D şi exerciţiul fizic.

Află în pagina următoare cât calciu îţi trebuie şi cât calciu conţin alimentele!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter