Cum să te trezeşti uşor dimineaţa

De Revista Unica, pe

Cum să faci să te trezeşti la prima oră şi să nu fii somnoroasă toată ziua? Îţi dăm câteva ponturi ca să te trezeşti uşor.
Cel mai bun lucru la trezitul de dimineaţă este perioada aceea de linişte dinainte de începutul „oficial“ al zilei. Totuşi, savuratul liniştii din casă nu e suficient pentru a deschide ochii la răsăritul soarelui, nu-i aşa? Primul lucru de care ai nevoie este un motiv bun. Seara, înainte să adormi, completează-ţi în minte o mică agendă pentru ziua următoare. Primul obiectiv de bifat pe listă te va ajuta să te trezeşti mai uşor. Până te obişnuieşti cu stabilirea scopului, n-ar fi rău să îţi faci o listuţă scrisă pentru a doua zi. În timp, te vei obişnui să completezi agenda mintal.

Fii productivă de la primele ore

Nu-i suficient să deschizi ochii şi să te simţi motivată. Mai e nevoie să-ţi programezi şi o activitate destul de „vioaie“. Dacă ceea ce ai de făcut este plicticos, se desfăşoară în linişte şi nu te solicită fizic mai deloc, vei renunţa la trezitul matinal în maximum câteva zile. Aşa că ţine-te de planul iniţial şi treci la treabă. Dacă „treaba“ înseamnă să lucrezi la computer, îţi recomand 10 minute de înviorare înainte sau măcar de… spălat vasele ori de întins rufele.

Dormi suficient şi cu folos

Oricât de interesant ar fi filmul programat la miezul nopţii, fii conştientă că odihna ta valorează mai mult decât filmul – pe care îl poţi înregistra sau viziona pe DVD, cu altă ocazie. Dacă te simţi mai tot timpul obosită peste zi, fii conştientă că organismul tău încearcă să-ţi transmită un mesaj simplu: „Te rog, dormi mai multe ore!“ Sau, cu alte cuvinte, „Diseară culcă-te mai devreme“. Pe termen scurt, nopţile pierdute sau culcatul la ore mici pot fi suportate, dar în timp vei fi epuizată şi, cel mai rău lucru – sistemul tău imunitar va fi slăbit. Şi nu încerca să te păcăleşti că recuperezi în weekend. Chiar nu funcţionează!

Dormi «cu folos»

Să dormi mult nu înseamnă neapărat să dormi şi bine. Uneori, chiar dacă ai dormit opt ore, te trezeşti obosită de parcă n-ai fi închis un ochi, iar alteori te simţi în plină formă cu toate că n-ai dormit decât patru-cinci ore. Poate că ai nevoie de o pernă mai comodă, de o cameră mai răcoroasă, mai umbroasă sau mai liniştită.

Fără opţiunea «snooze»

Cred că, în momentul în care sună ceasul deşteptător, în fiecare dintre noi există doi omuleţi: cel responsabil, care zice să te dai jos din pat imediat, dar şi drăcuşorul, care te asigură cu voce mieroasă că poţi să mai leneveşti zece minute, iar ceasul va suna din nou… şi peste alte zece minute va mai suna o dată… Te sfătuiesc ca atunci când îţi setezi deşteptătorul să inactivezi opţiunea „snooze“ şi să nu mai apleci urechea la vocea aceea mieroasă. Drăcuşorul îţi oferă zece minute de somn în plus, dar îţi răpeşte calmul zilei, deoarece vei întârzia în trafic, te vei grăbi, vei uita ceva acasă şi vei ajunge la lucru plină de… draci. Stabileşte-ţi o rutină

Te trezeşti, îţi pui papucii, te speli pe dinţi, faci duş etc. Să nu-ţi închipui că rutina e plictisitoare. Vei vedea câtă plăcere îţi face abia atunci când o vei redescoperi. După concediu, de exemplu.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter