Ce boli poţi să iei de la piscină sau ştrand

De Erika Chivu, pe

Dacă plănuieşti o ieşire la piscină sau ştrand weekendul acesta, alege cu grijă locul, căci în apă te pândesc o mulţime de germeni.

Ce boli poţi să iei de la piscină sau ştrand

• Infecţii ale ochilor
• Infecţii ale urechilor
• Infecţii respiratorii
• Boli de piele
• Infecţii digestive
Cam acestea sunt bolile pe care le poţi lua din apă, la piscină sau ştrand. Cel mai frecvent, amatorii de bălăceală se aleg cu infecţii digestive, care se manifestă prin diaree, greaţă şi vomă. Dacă o persoană care suferă de diaree intră în piscină cu tine, cantităţi mici de materii fecale ajung în apă, pe care tu o înghiţi şi astfel germenii pătrund în sistemul tău digestiv.
Simptomele se pot declanşa şi la câteva săptămâni de la infectare, aşa că mulţi oameni nu fac legătura între piscină şi infecţie.

Care sunt şansele să te îmbolnăveşti

Din fericire, există clorul, aşa că şansele să te îmbolnăveşti într-o piscină sunt destul de mici, dar nu inexistente. Clorul omoară cam toţi patogenii, dar asta durează. Unele bacterii mor abia la patru ore de la contactul cu clorul, astfel că există riscul să te îmbolnăveşti chiar şi la cea mai curată şi mai bine întreţinută piscină.
Riscul creşte dacă sunt acolo mulţi copii mici, pentru că pot apărea oricând „accidente” care implică materii fecale contaminate.
Desigur, înotul în lacuri sau râuri este şi mai periculos pentru că nu există substanţe care să omoare bacteriile. Apele naturale pot fi contaminate cu excremente de animale sau deşeuri din canalizări.

Cum te protejezi

Riscul de infectare este minim dacă:
• Nu înghiţi apă
• Nu îţi intră apa în ochi şi urechi
• Apa nu intră în contact cu vreo rană
Ţine cont că şi tu sau copiii tăi puteţi se-i infectaţi pe ceilalţi, aşa că trebuie să faci un duş serios înainte să intri în piscină şi să-ţi speli mâinile de fiecare dată când foloseşti toaleta. Copiii trebuie duşi des la toaletă pentru a evita „accidentele”, iar scutecele nu se schimbă pe marginea piscinei.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter