Boala parodontală netratată poate duce la infarct

De Unica.ro, pe

Oricât de ciudat ar părea, unul din factorii declanşatori ai bolilor cardiovasculare sunt bacteriile implicate în afecţiunile dinţilor, în special în boala parodontală.
Diferitele bacterii implicate în boala parodontală intră în circulaţia generală şi pot interacţiona cu placa de aterom (depozit de grăsimi format în peretele unui vas de sânge) de la nivelul vasului de sânge. Specii precum Porphyromonas gingivalis pot agrava arteroscleroza care duce în timp la obstruarea coronarelor şi apariţia infarctului de miocard.

„Este foarte important să înţelegem faptul că bacteriile din boala parodontală pot trece în circulaţia generală şi pot afecta inima şi alte organe”, spune Dr. Tudor Văideanu, absolvent  al Universităţii René Descartes – Paris Membru al Societăţii Franceze de Parodontologie şi Implantologie Orală.

Ce este boala parodontală

Boala parodontală este o afecţiune cronică care are drept cauză flora microbiană din cavitatea orală. Aceasta afectează structurile care menţin dintele sau se localizează pe arcada: gingia, ligamentul parodontal şi osul alveolar.

Simptomele incipiente ale bolii parodontale sunt sângerările şi retracţiile gingivale, şi pe măsură ce boala progresează apar dureri, mobilitate dentară, deplasarea dinţilor şi în final pierderea acestora dacă nici un tratament nu este aplicat.

Studiile au arătat ca oamenii cu boală parodontală sunt de cel puţin două ori mai predispuşi la boala arterială coronariană care duce la infarct. În cazul pacienţilor care suferă de diabet, boala parodontală duce la creşterea dificultăţii de controlare a glicemiei şi implicit la creşterea complicaţiilor specifice acestei boli. De asemenea bacteriile pot fi aspirate în plămâni şi pot cauza pneumonii.

Boala parodontală duce la naştere prematură

La femeile însărcinate, boala parodontală poate duce la naşterea prematură şi la noi născuţi cu greutate inferioară celei normale. Este de aceea foarte important, ca toate femeile însărcinate să-şi facă o evaluare parodontală. „Este foarte important să faceţi o evaluare parodontală o dată pe an şi să trataţi boala parodontală încă de la apariţia primelor semne, evitând astfel pierderea dinţilor, dar şi complicaţiile care pot afecta starea generală a organismului”, spune dr. Tudor Văideanu medic specialist în cadrul Clinicii CityDent.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter