Bebeluşii nu trebuie să doarmă în patul părinţilor!

De Erika Chivu, pe

Majoritatea cazurilor de moarte subită a sugarului au loc atunci când bebeluşul doarme în acelaşi pat cu părinţii, iar riscul este mai mare dacă adulţii consumă droguri sau alcool.
Asta a descoperit un studiu britanic care a analizat 80 de cazuri. 54% dintre bebeluşi dormeau în acelaşi pat cu părinţii, consumatori de droguri sau alcool. Un sfert dintre copii erau înfăşaţi, iar o cincime aveau, în apropiere, o pernă.

Concluzia este simplă: nu culca bebeluşul în patul tău şi nu permite să se ocupe de el persoanelor care ar putea fi sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. Cel mai sigur loc de somn pentru sugarul până în şase luni este într-un pătuţ special, aşezat lângă patul părinţilor.

Din anii ’70, când s-a vorbit pentru prima dată despre sindromul morţii subite la bebeluşi (SMS), s-au aflat multe despre factorii de risc şi părinţii au, astăzi, destule informaţii pentru a preveni acest eveniment tragic. Şi totuşi, unii nu înţeleg pe deplin pericolele. Specialiştii britanici avertizează că este foarte periculos să adormi cu bebeluşul pe canapea sau într-un fotoliu, lucru care se întâmplă adesea, mai ales când părinţii se trezesc noaptea pentru a hrani copilul. După ce a mâncat, este foarte important să-l aşezi la loc în pătuţ.

Chiar dacă la noi nu se vorbeşte foarte mult despre sindromul morţii subite, acesta râmâne un pericol real pentru orice bebeluş, chiar şi pentru cei sănătoşi. În ciuda nenumăratelor cercetări făcute, nu se ştie mare lucru despre cauzele exacte ale SMS şi, din pacate, evenimentul nu poate fi prevenit întotdeauna.

Totuşi, de-a lungul anilor s-au identificat câţiva factori de risc şi s-au emis recomandări pentru părinţii de sugari.

– Nu culca bebeluşul decât în pătuţul lui, care trebuie să fie prevăzut cu o saltea tare. Sugarul nu trebuie să doarmă în patul părinţilor, pe canapea, pe fotoliu, într-un pat pliant, etc. Pentru a preveni sufocarea nu pune în pătuţ perne, jucării de plus, pături sau alte obiecte asemanatoare.

– Întotdeauna culcă-l pe spate. Mulţi dintre bebeluşii care au murit subit dormeau pe burtică.

–  Ai grijă ca temperatura din cameră să nu fie prea ridicată, altfel somnul copilului va fi foarte adânc şi se va trezi greu. Dacă te simţi bine în tricou cu mânecă scurtă, înseamnă că temperatura din cameră este perfectă.

– Ai grijă ca cel mic să nu fie expus fumului de ţigară, nici înainte de naştere, nici după. Copiii mamelor fumătoare au şanse mai mari să moară subit.

– Alăptează-ţi copilul! Nu se ştie încă de ce, dar se pare că bebeluţii alăptaţi sunt mai în siguranţă.

– Dă-i suzeta când îl pui în pătuţ, dar nu-l forţa dacă o refuză. Studiile au arătat că riscurile sunt mai mici la bebeluşii care primesc suzeta.

Sindromul morţii subite este principala cauză a morţii la bebeluşii între o lună şi un an, dar cele mai multe cazuri apar la cei între două şi patru luni. După cum arată şi numele, SMS se defineşte prin moartea subită şi inexplicabilă a unui sugar mai mic de un an, care părea perfect sănătos. Deşi s-au identificat anumiţi factori de risc, nu se ştie care sunt cauzele exacte ale SMS.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter