Apa te ajută să rămâi sănătoasă

De Unica.ro, pe

Hidratarea organismului este la fel de importantă ca şi regimul alimentar. Oricât de banală ţi se poate părea apa, ea este vitală pentru a avea un corp sănătos.

Aşadar, acordă-i atenţia necesară!

Apa minerală nu este indicată persoanelor care suferă de boli renale sau cardiace, din cauza sării conţinute şi a altor minerale.
Nu bea apă doar când ţi se face sete.  Setea apare atunci când deficitul de lichide din corp devine deja îngrijorător.

Hidratează-te ca să rămâi sănătoasă

Organismul uman conţine apă în proporţie de 75%. Întreg metabolismul este dependent de cantitatea de apă din corp şi orice lipsă este imediat resimţită. Senzaţia de sete apare atunci când deficitul de apă este deja foarte mare. Iar apoi apar alte probleme de sănătate.
Simptomele deshidratării:
â–º gură uscată,
â–º oboseală,
â–º scăderea puterii de concentrare,
â–º foame,
â–º ameţeli,
â–º urină închisă la culoare.

Cum influenţează lichidele sănătatea?

Apa este principala componentă a sângelui, iar lipsa ei îngreunează circulaţia sanguină. Capacitatea de concentrare scade, prin urmare scade şi randamentul intelectual. În schimb, creşte riscul apariţiei pietrei la rinichi, ca şi al uscării pielii şi a mucoaselor, care favorizează acţiunea virusurilor şi a bacteriilor. Consumul de lichide previne pierderea elasticităţii pielii şi a articulaţiilor, apariţia ridurilor şi îmbătrânirea ţesuturilor. Deshidratarea accentuează starea de oboseală şi predispune organismul la afecţiuni cum sunt infecţiile urinare. Studii recente realizate de cercetătorii americani au mai arătat că persoanele care se hidratează suficient sunt mai puţin predispuse la atacuri cardiovasculare. Pentru asta, este suficient să bei doi litri de apă zilnic.

Legume şi fructe – o sursă alternativă

Poţi preveni deshidratarea consumând o cantitate suficientă de fructe şi legume. Acestea cedează apa lent în organism şi ajută la digestie, protejându-te şi de cancerul intestinal. Fructele şi legume sunt şi o sursă de antioxidanţi, iar prin conţinutul de potasiu asigură o bună funcţionarea sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Conţinutul lor de apă este mare:  roşiile, de exemplu, conţin apă în procent de 94%, castraveţii 96%, pepenele 91%, piersicile şi caisele 87%. Acestea pot fi consumate şi sub formă de sucuri naturale.

Ceaiurile din plante

Ceaiurile ajută la hidratarea organismului, având şi efect calmant, antibacterial sau antiinflamator, în funcţie de planta folosită. Şi când vine vorba de gripă, de durerile premenstruale, de problemele de ficat sau de stres ceaiul oferă o mână de ajutor.
Cu ajutorul ceaiurilor, atingi mai multe scopuri deodată: te hidratezi, te bucuri de gustul deosebit şi previi alte afecţiuni.
Este recomandat să consumi zilnic 1,5-2 litri de apă, plată sau minerală. Apa de la robinet trebuie lăsată câteva minute înainte de a fi băută, pentru a se evapora clorul cu care este tratată. Prin conţinutul ei, apa suplineşte pierderile de săruri minerale eliminate prin transpiraţie şi respiraţie. Apa poate fi fiartă şi apoi răcită, doar că astfel sunt distruse multe din elementele minerale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter