Afecţiuni ale placentei

De Unica.ro, pe

Afecţiunile placentei pot pune în pericol buna dezvoltare a fătului, pentru că, prin placentă, acesta este hrănit şi oxigenat. Ecografiile care se fac pe parcursul…
… sarcinii pot evidenţia anumite afecţiuni ale organului de legătură între mamă şi făt, esenţial în bunul mers al sarcinii.

Placenta îmbătrânită, praevia, sau desprinderea de placentă

La termen, o placentă normală are forma unui disc cu diametrul de 15-20 de centimetri, grosimea de 2-3 centimetri şi masa de 400 – 600 de grame. Pe lângă rolul său în hrănirea şi oxigenarea fătului, placenta secretă hormoni şi protejează fătul.

Placenta praevia

Sângerările apărute după primele 20 de săptămâni de sarcină pot fi semnul placentei praevia (aceasta se află lângă cervix sau îl acoperă) sau al desprinderii de placentă (aceasta se detaşează de uter prematur). Totuşi, nu te alarma: nu orice mică sângerare apărută în sarcină este cauzată de placenta praevia. Statistic, aceasta apare la o gravidă din 200. Micile sângerari de la începutul sarcinii pot fi semnul implantării oului fecundat.

Dacă însă sângerările au loc pe la mijlocul sarcinii şi sunt însoţite de contracţii, cel mai bine este să te prezinţi de urgenţă la medicul ginecolog. Unele gravide cu placenta praevia nu prezintă simptome specifice şi sunt diagnosticate numai în urma examenului ecografic.

Citeşte continuarea articolului Afecţiuni ale placentei pe copilul.ro.

Afecţiuni ale placentei

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter