Adevărul despre apă şi consumul de apă

De Lumea Femeilor, pe

Dacă fără mâncare putem trăi chiar şi câteva săptămâni, fără apă nu putem supravieţui mai mult de 3 zile. Iar rezervele de apă potabilă ale Terrei scad pe zi ce trece. Ce avem de făcut pentru a avea grijă de această resursă naturală vitală pentru sănătatea noastră?
În Occident fiecare persoană consumă, în medie, între 50 şi 100 de litri pe zi. În prezent, 1 miliard de persoane duc lipsă de apă. Mai mult, penuria de apă curată produce circa 3 milioane de morţi pe an. De multe ori, gesturile mici au efecte mari. Află cum poţi economisi apa noastră cea de toate zilele.

Bei apă îmbuteliată sau de la robinet?

Înainte de ’89 ni se părea absurd să cumpărăm apa de băut, cum aflasem că fac cei din alte ţări. Beam cu toţii apă de la robinet şi doar ocazional cumpăram apă minerală la sticlă. Apoi, în loc să avem instalaţii moderne de epurare a apei şi să bem în continuare fără grijă apa de la robinet, am început cu toţii să ne cocoşăm cărând zeci de kilograme de apă în fiecare lună. Apă la pet, la sticlă, la bidoane. Foarte puţini mai beau apă de la robinet. Ca să nu mai spun că foarte puţini o filtrează. Deşi sunt şi ţări, precum Franţa sau Austria, unde guvernul încurajează băutul apei de la robinet. Desigur, au şi argumente să o facă. Dacă e să punem în balanţă cele două surse de apă potabilă, iată cam care e rezultatul.

Ce trebuie să ştii despre apa îmbuteliată

► E sigură, bună la gust, îţi oferă posibilitatea să schimbi marca. Dar fabricarea şi transportul ei implică poluare.
► E greu de transportat, greu de cărat, costă mult şi trebuie cumpărată regulat.
► Adesea, dacă ai umplut coşul cu apă, nu mai ai loc pentru alte cumpărături.
► Publicitatea agresivă te incită să cumperi apă minerală naturală, apă de izvor sau apă purificată (de la robinet), toate la sticlă.
► Uneori şi această apă poate fi rea la gust sau dăunătoare, dacă nu a fost bine conservată.

Ce trebuie să ştii despre apa de la robinet

► Nu costă mare lucru.
► Gustul ei variază în funcţie de zonă.
► Este o bună soluţie ecologică.
► Teoretic este sigură, fiind controlată în staţiile de epurare.
► Nu ar trebui să conţină elemente dăunătoare sănătăţii.
► Dacă are un gust mai ciudat, adaugă-i câteva picături de lămâie.
► Dacă e puţin tulbure, o poţi lăsa la frigider.
► Foloseşte o cană filtrantă sau filtre adăugate la robinet. Acestea vor elimina gustul de clor, urmele de aluminiu sau alte metale şi pe cele de pesticide.

Câtă apă consumi la chiuvetă?

Consumăm cea mai multă apă. La chiuvetă, aproximativ 5 litri la o spălare. La un duş de 4-5 minute consumul este între 40 şi 90 de litri. Iar pentru o baie în cadă, între 150 şi 200 de litri.

Câtă apă consumi la toaletă

Dacă ai un vas de toaletă cu două clapete, la fiecare utilizare consumi între 3 şi 6 litri, deci la jumătate faţă de un bazin cu o singură clapetă.

Câtă apă consumi la bucătărie

Pentru spălatul vaselor consumăm cam 50 de litri. O maşină de spălat vase  reduce la jumătate consumul. Iar o maşină de spălat rufe consumă între 40 şi 90 de litri la o spălare.

Cum să faci economie de apă

Chiar dacă apa acoperă planeta în proporţie de 72%, apa dulce este o resursă rară, ea reprezentând doar 3% din acest procent. Din aceşti 3% doar între 1 şi 0,3% este bună de băut pentru oameni.
Schimbă bazinul de la WC cu unul mai mic sau pune o sticlă din plastic plină cu nisip în interior. Astfel volumul de apă la umplere va fi mai mic. Acest truc te ajută să economiseşti 3.000 de litri de apă pe an.
Bazinele de WC noi au două butoane, cu fluxuri diferite de apă. Folosindu-l pe cel mic în mod curent vei economisi multă apă, mai precis de două ori mai puţin decât consumă un bazin cu o singură clapă.
Când speli rufe, evită programul de prespălare. Utilizează-l doar dacă rufele sunt foarte murdare. Dacă rufele sunt pătate foloseşte agenţi de scos petele sau freacă-le cu puţină apă şi săpun înainte.
► În loc să faci baie în cadă, fă un duş. Consumul de apă se reduce astfel la jumătate. Dacă îţi dotezi duşul şi cu un economizor de apă, sau ai o baterie cu infraroşu, reducerea consumului este şi mai mare.
► Dacă ai maşină de spălat vase, să ştii că economiseşti 50% din apă. Evită şi aici prespălarea. Curăţă resturile din farfurii cu un şerveţel şi pune la înmuiat în apă toate vasele, înainte de a le introduce în maşină.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter