Suntem sau nu bisexuali cu toţii?

De Stela Moisescu, pe

„Un bisexual are şanse duble să-şi găsească companie pentru sâmbătă seara”, spunea Woody Allen. Lăsând gluma la o parte, bisexualitatea este
un subiect mereu controversat.
Bisexualitatea rezultă din atracţia erotică, sexuală sau romantică a unei persoane faţă de alta, fără a se ţine cont de gen. Deşi fenomenul are o definiţie clară, nu multă lume îşi dă seama ce-l face pe un om bisexual.

Suntem sau nu toţi bisexuali?

Alfred Kinsey a stabilit o scală care determină în ce măsură suntem atraşi de acelaşi sex şi/sau de sexul opus. Valoarea minimă a scalei, 0, înseamnă heterosexualitate pură, iar valoarea maximă, 6, homosexualitate pură.

Bisexualitatea se manifestă între valorile 1 şi 5, valoarea 3 fiind atribuită celor care sunt atraşi în mod egal de bărbaţi şi femei.  

Dacă dăm crezare lui Kinsey, bisexualitatea este orientarea sexuală aflată în minoritate! Majoritatea adulţilor au ales valorile extreme 0 şi 6, de atracţie faţă de o altă persoană.  

În prezent, cercetările demonstrează că bisexualii reprezintă aproximativ 3-5% din populaţia globală.

Mituri deconspirate

1. Ca să fii bisexual trebuie să fii atras în mod egal şi de femei şi de bărbaţi

Acesta este cazul ideal, însă în realitate bisexualii nu sunt atraşi neapărat în acelaşi grad sau în acelaşi timp de bărbaţi şi femei. Acest lucru a fost dovedit şi de Kinsey, în studiul cu scala atracţiei. Valoarea 3 a fost aleasă de cel mai mic procent.

2. Bisexualitatea este o perioadă de indecizie asupra orientării sexuale

Pentru unii este într-adevăr o perioadă de tranziţie la homosexualitate. Cei în discuţie evită să se declare homosexuali din cauza prejudecăţilor şi a homofobiei. Alţii în schimb insistă asupra faptului că sunt atraşi de ambele sexe şi pun accentul pe calităţile distincte ale bărbaţilor şi femeilor.

3. Bisexualii nu sunt în stare să rămână fideli

În relaţia cu un bisexual din start ai impresia că nu-i poţi oferi acestuia tot ce îşi doreşte. Deşi este atras de ambele sexe, bisexualul este capabil să iubească şi să rămână fidel unei persoane, indiferent de sexul acesteia.

De altfel, mulţi bisexuali militează asupra faptului că nu contează sexul persoanei, ci persoana în sine, cu calităţi şi defecte.

4. Bisexualii nu sunt atât de judecaţi precum homosexualii şi lesbienele

Este adevărat faptul că un bisexual implicat într-o legătură cu o persoană de sex opus va trece drept heterosexual, dar în momentul în care decide să dea curs atracţiei faţă de o persoană de acelaşi sex, el va întâmpina aceeaşi ostilitate şi discriminare în societate.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter