Relaţii: Ce să faci dacă-l prinzi cu minciuna?

De Libertatea pentru femei, pe

Atunci când ți-ai dat seama că partenerul tău te-a mințit, sigur că te poți întreba dacă nu cumva a mai făcut-o și, mai ales, dacă mai poți avea sau nu încredere în el în viitor.
Chiar dacă este doar de circumstanță, „orice minciună poate cauza ruptura relației, pentru că afectează profund încrederea în celălalt”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că „fie că este o minciună relativ mică, fie că este una gravă, e bine să-l întrebi care a fost cauza pentru care a ales să ascundă adevărul”. Oricum ar fi, este întotdeauna un semn că ceva nu merge în căsnicie și asta înseamnă că amândoi puteți greși pe undeva.

► Află motivul

În primul rând, analizează-te și vezi de ce ai minți tu, ca să îți dai seama de ce o face el. „Un motiv ar fi pentru a te apăra, altul – teama de a-l pierde. Ar mai putea să-ți fie frică de reacția celuilalt și crezi că, astfel, eviți un conflict. Uneori, mai minți din obișnuință”, remarcă psihologul, „adică acele minciuni care nu afectează pe nimeni, dar sunt spuse pentru a păstra anumite convenții sociale”. Dar voi sunteți un cuplu și minciuna nu ar trebui să își facă loc între voi. Sigur, așa ar tebui să fie dacă lucrurile ar fi perfecte, dar, după cum știi, așa ceva încă nu există. Deci, ar trebui să ne mulțumim unii cu alții așa imperfecți cum suntem.

► Nu ascunde și tu adevărul

Psihologul este de părere că trebuie să îi spui că ai aflat de greșeala lui, altfel, va fi tot un fel de minciună prin omisiune. Totodată, nu este bine să reacționezi imediat ce ai aflat vestea. Ia-ți puțin timp să te gândești ca să nu provoci un scandal. Verifică mai întâi informația, apoi gândește-te bine cum vei reacționa. Bineînțeles, trebuie să te întrebi cât de gravă este minciuna lui, dacă vă amenință relația sau nu. În funcție de asta, confruntarea poate fi o simplă discuție la o cafea sau un scandal în toată regula. Cel mai bine ar fi să nu se ajungă la acesta din urmă. Încearcă să discuți calm cu el și să afli cauza comportamentului lui.

► ÎNCEARCĂ SĂ IERȚI

Spune-i că te-a rănit și lămurește-l că nu vei mai tolera așa ceva. Întreabă-te și dacă poți ierta minciuna. Pentru ca relația voastră să continue și să meargă bine, ar trebui să faci asta. Nu este ușor și ar fi bine să lucrați împreună la restabilirea încrederii unul în celălalt. Dacă este nevoie, apelați la sfatul unui consilier în cuplu sau al unei persoane cu autoritate din familie, în care aveți amândoi încredere. În caz că te-a mințit în privința unui obicei periculos pe care îl are, cum ar fi consumul de droguri, dependența de alcool sau de jocuri de noroc, este absolut obligatoriu să ceri ajutor profesionist și să ții cont de faptul că deşi va avea perioade mai bune, problema ar mai putea apărea din nou.

ANALIZEAZĂ SITUAȚIA

Cel mai bine este să analizezi de ce te minte. Probabil că în interiorul tău știi ce nu funcționează cum trebuie. Poate pui prea multă presiune pe el și încerci să îl controlezi. Astfel, el încearcă să „evadeze” și să capete puțin spațiu personal. Ar putea să procedeze așa pentru că se teme că adevărul te va răni. Dacă înțelegi ce l-a făcut să mintă, dacă lucrul pe care l-a ascuns nu este unul grav, atunci îl poți ierta. Dar să mai ai încredere în el, asta rămâne de văzut dacă vei mai putea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter