8 reguli ca să înveţi să spui NU

De Lumea Femeilor, pe

Ţi s-a întâmplat să faci ceva împotriva voinţei tale? Colegii îţi cer tot mai des ajutorul? Eziţi să îi spui prietenei tale că nu ai timp să vorbeşti cu ea? Dacă ai răspuns «da» la oricare din aceste întrebări, citeşte articolul de mai jos

1. Ţine cont de ceea ce simţi!

Fii atentă la sentimentele tale şi vei lua decizia corectă. Dacă ai impresia că te sacrifici contrar voinţei tale, trebuie să refuzi. Ţine cont de limitele şi priorităţile tale înainte de a face cuiva un serviciu.

2. Ia-ţi un timp de gândire!

Nu te grăbi să-i răspunzi interlocutorului. Ia-ţi un răgaz de gândire. E un bun mod de a-l face să înţeleagă că nu a câştigat dinainte, că cererea sa îţi pune probleme. Vei putea astfel reflecta cu calm la răspuns, în loc să accepţi imediat pentru că nu eşti în stare să spui nu.

3. Nu te justifica!

Riscul este să te pui într-o situaţie penibilă. De teamă să nu-l răneşti pe celălalt, eşti tentată să-ţi justifici refuzul, ca şi cum nu ai fi convinsă că ai dreptul s-o faci. Într-un fel, e ca şi cum ai pleda vinovată, deşi eşti îndreptăţită să spui nu. În loc să minţi sau să te lansezi în explicaţii complicate, spune simplu: „Nu, nu pot”.

4. Nu te culpabiliza!

Prietenul pe care-l refuzi nu va păţi nimic. Poate va fi puţin decepţionat. Fii conştientă că cei din anturaj nu te vor respinge pentru faptul că nu eşti la dispoziţia lor. De altfel, cei care nu ştiu să refuze nu sunt mai bine văzuţi decât ceilalţi, ba dimpotrivă!

5. Fii diplomată!

Spui nu? Foarte bine. Însă ai grijă ce ton foloseşti. Un „nu” sec, brutal, pronunţat cu agresivitate, va fi ca un trăsnet pentru interlocutor. Exprimă-te cu diplomaţie.

6. Nu ceda!

După ce refuzl, interlocutorul s-ar putea să insiste şi să aducă o mie de argumente. Nu te lăsa destabilizată de contraargumentele lui. Fii fermă şi repetă refuzul, fără noi justificări. Astfel, vei demonstra că ştii ce vrei şi că eşti convinsă că ai dreptate să spui nu.

7. Propune o alternativă!

Dacă nu eşti hotărâtă să spui nu, caută o soluţie de substituţie. Vei da dovadă de bunăvoinţă şi nu-ţi vei mai face probleme de conştiinţă.

8. Nu abuza de NU!

Nu refuza sistematic, sub pretextul că în felul acesta îţi afirmi personalitatea. Fă distincţie între situaţiile în care eşti îndreptăţită să spui „nu” şi cele în care un refuz echivalează cu egoismul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter