Cum răspunzi la întrebările dificile ale copiilor

De Lumea Femeilor, pe

De la o anumită vârstă, răspunsurile superficiale şi în doi peri nu mai ajung pentru a-i lămuri pe cei mici. Copiii vor să ştie mai mult: despre iubire şi moarte, sex şi război.
Cum trebuie să abordezi cele mai dificile întrebări şi care sunt răspunsurile potrivite la nelămuririle lor? Îţi spunem noi

Ce este un transsexual?”, „Ce înseamnă kamikaze?”. Sunt întrebări care năucesc şi cel mai „pregătit” părinte. Teama de un răspuns greşit, jena, ideea că un anume răspuns l-ar putea traumatiza pe copil, ne blochează pur şi simplu. S-ar putea crede chiar că cei care au copii mai puţin curioşi sunt nişte fericiţi, nu-i aşa? Greşit! Cei mici care nu pun întrebări sunt tăcuţi pentru că îşi imaginează că adulţii nu au timp pentru ei. Iar dacă părinţii vor începe să vorbească cu copiii lor, dar nu într-o manieră didactică, cu siguranţă că vor începe să pună întrebări. Chiar şi din categoria celor jenante. Iată cum ai putea să răspunzi celor mai comune dintre ele.

 «Unde s-a dus bunicul după ce a murit?»

Bunicul s-a dus în cer. În unele religii se crede că atunci când o persoană moare, ea se va îndrepta spre un loc mult mai frumos şi mai bun decât cel în care trăim. În altele, există convingerea că spiritul persoanei moarte se va întrupa în alt corp.

«Dacă e urât să înjuri, tu de ce o faci atunci când conduci?»

Din când în când, în faţa proastei educaţii a automobiliştilor, îmi pierd controlul. Îţi promit că voi încerca să nu mai fac asta pentru că, chiar dacă pe moment îmi descarc nervii, e foarte urât să înjuri.

«Ce înseamnă să faci dragoste? Pot face şi copiii aşa ceva?»

A face dragoste reprezintă uniunea dintre un bărbat şi o femeie prin care, dacă se iubesc, pot face un copil. Nu, copiii nu pot face dragoste, pentru că nu sunt încă pregătiţi. Când vor deveni mari, vor înţelege singuri care e momentul potrivit.

«Când vo ifi mare, voi putea spune şi eu minciuni, aşa cum faceţi voi uneori?»

Nu mereu se poate spune adevărul. Uneori, pentru a nu supăra pe cineva sau pentru a evita o anumită situaţie, lucrurile trebuie spuse într-un mod diferit faţă de cum sunt în realitate.

«De ce colega mea Andreea are doi taţi şi eu numai unul?»

Andreea, ca toţi copiii, are un singur tată. Noul prieten al mamei ei îi este însă ca un părinte. Pentru că, evident, s-a ataşat şi de copilul femeii pe care o iubeşte.

«Ce înseamnă gay?»

Gay înseamnă o femeie sau un, bărbat care este îndrăgostită de o persoană de acelaşi sex. Ei, ca şi mama şi tata, se iubesc şi vor să întemeieze un cuplu împreună.

«De ce eu nu pot nici măcar să o plesnesc pe sora mea, dar tata poate să-mi dea câte o palmă la fund?»

Palmele la fund nu ajută la educaţia copiilor, dar, uneori, voi ne faceţi să ne pierdem răbdarea şi astfel mama sau tata fac un gest instinctiv care îi ajută să scape de furie.

«De ce tata s-a îndrăgostit de femeia aia? Mama e mai frumoasă…»

Iubirea nu urmează anumite reguli. Persoanele se plac din multe motive şi nu mereu frumuseţea este cea mai importantă. Tata o va iubi mereu pe mama, tocmai pentru că e mama ta.

«Cum intră copilul în burtică la mama?»

După ce părinţii au făcut dragoste, o mică sămânţă începe să crească în burtica mamei. Peste nouă luni aceasta va fi o fetiţă sau un băieţel.

 «De ce fumezi, dacă ştii că fumatul îţi face rău?»

ştiu foarte bine că nu ar trebui să o fac, dar mă calmez un pic când fumez o ţigară. Probabil că, atunci când voi fi mai relaxată, voi decide să renunţ la ţigări.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter