De ce mint bărbaţii

De Lumea Femeilor, pe

I-a crescut lui Făt-Frumos nas de Pinochio? Se fofilează, se face că uită sau te minte cu neruşinare? Oricât de imposibil ar părea, minciuna şi mincinoşii au naş. Îţi spunem noi cum
Te simţi înşelată, derutată sau, pur şi simplu, dusă de nas: cel la care ţineai cel mai mult te-a minţit! De la tertipurile neînsemnate până la prefăcătoriile grosolane, minciunile îmbracă cele mai năstruşnice veşminte: cusute cu aţă albă, sclipitoare de-ţi iau ochii sau terne, seci şi lipsite de culoare. Oricum ar fi, nu le lăsa să îţi distrugă căsnicia şi adoptă atitudinea potrivită pentru a scoate adevărul la suprafaţă.

„Aaa…, am uitat să îţi spun”

Ezită, se bâlbâie şi nu pune preţ pe unele lucruri pe care tu le consideri importante. În ultimul timp, îţi aruncă în faţă, în mod repetat, argumente pe care el le numeşte „fleacuri” – amănunte lipsite de valoare pentru a ţi le fi comunicat şi ţie: „a uitat” să îţi spună că se duce să bea un pahar cu colegul de muncă, că trece în drum de la serviciu pe la mama lui şi, mai mult, că i s-a furat puloverul pe care tu i l-ai făcut cadou (şi nu că, de fapt, l-a pierdut!).
Ce trebuie să faci: Întreabă-te dacă eşti chiar atât de geloasă şi de suspicioasă încât soţul tău preferă să te mintă decât să înfrunte reproşurile tale. Gelozia este o realitate şi, dacă e şi cazul tău, va trebui să faci un adevărat demers psihologic (eventual, împreună cu un psiholog) pentru a te „vindeca”. Nu este deloc uşor să trăieşti lângă o persoană bănuitoare, care să nu-ţi oferă încredere şi care te privează de libertate. Minţindu-te, uneori fără să vrea, partenerul tău de viaţă nu caută decât să îşi simplifice viaţa.

Minciuna înnăscută

Minte cu neruşinare, mai ceva ca vulpea din poveste! Bea fără limită, este îngropat în datorii şi, mai mult, se încurcă în propriile minciuni. Promite că se va schimba, o ia de la început, face pe miratul, neagă – un adevărat calvar sau, cu alte cuvinte, un mincinos patologic.
Ce trebuie să faci: Fii realistă! Nu e nimic de „analizat” în atitudinea lui, este, pur şi simplu, bolnav. Bineînţeles că te simţi nedreptăţită, că trebuie să suporţi atâtea şi că lupţi zadarnic să îl schimbi. Chiar dacă l-ai iertat, nu uita: cu prima ocazie îşi va relua vechile năravuri. Nu poţi să îi ştergi poveştile ţesute din minciuni, atâta vreme cât el se complace în această situaţie şi nu reuşeşte să discearnă adevărul. Vei risca să devii o complice involuntară şi să îţi transformi viaţa, cu paşi mărunţi dar siguri, într-un adevărat chin.

Pune condiţii!

Vorbeşte cu partenerul tău de viaţă despre neliniştile tale, stabileşte pragul de toleranţă şi limitele acceptării, pune condiţii stricte şi foarte ferme pentru a salva relaţia. Va trebui să reevaluezi bazele căsniciei, să încerci să îi dai o şansă jumătăţii tale şi să-i supraveghezi comportamentul. Nu te lăsa „îmbrobodită” nici de scuzele lui deplorabile (clasicele replici „ştiu că ţi-am făcut rău, te iubesc atât de mult!”), nici de promisiuni. Neagă chiar şi atunci când e conştient că a minţit? În cazul în care, între voi doi, respectul şi sinceritatea şi-au perdut din ce în ce mai mult din greutate, ar fi bine să vă luaţi o scurtă pauză pentru a lua o decizie în linişte. Teama de a te pierde îl va împinge să se schimbe. Dacă simţi că nu poţi să rezolvi această problemă singură, consultă un psiholog: veţi înţelege, amândoi, cauzele profunde ale minciunilor şi veţi descoperi cum să depăşiţi situaţia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter