Cuplu: Cum îl convingi că ai dreptate

De Libertatea pentru femei, pe

Aveți păreri diferite, dar trebuie luată o singură hotărâre. Ce faci? Cum să-l convingi că dreptatea este de partea ta?
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu este de părere că „dacă te-ai gândit bine și ești sigură că ideea ta e cea mai bună, atunci îți va fi ușor să găsești argumente pertinente care să-l facă să se răzgândească”.

► Oferă-i argumente logice

Ține cont că bărbații apreciază logica, așa că străduiește-te să vii cu un raționament realist pentru a-l aduce de partea ta. Ar fi bine să găsești o rezolvare în care amândoi ați avea de câștigat. Poți să îi spui care ar fi și beneficiul lui sau să îi atragi atenția prin a-i explica faptul că soluția ta va duce la îndeplinirea unei dorințe a lui. De exemplu, dacă vrei să-l determini să petreacă mai mult timp cu fiul vostru, poți să îi spui că l-ar putea ajuta mai bine la matematică și juniorul va avea note mai bune la școală, decât să te plângi că tu ești prea obosită și vrei o pauză.

► Acordă-i mici favoruri

Ai mai putea apela și la anumite trucuri feminine. „Poți lăsa o vreme lucrurile ca și cum ai fi de acord cu el. În acest răstimp, ai grijă să fii foarte drăguță și să îi faci mici favoruri. Oamenii, în general, au tendința de a răspunde la fel, dând la rândul lor ceva în schimb. Atunci când vezi că purtarea ta are efect, dă-i de înțeles ce ai vrea să primești de la el”, te sfătuiește Cristina, adăugând că trebuie să ai totuși grijă „să nu te păcălești, având niște așteptări prea mari sau făcând niște sacrificii care nu reflectă valoarea serviciului pe care ți-ai dori să ți-l facă el”.

► Cedează când  este cazul

În plus, fii sinceră și cu tine însăți: dacă ideea lui este mai bună, nu ține cu tot dinadinsul să fii tot timpul cea care are ultimul cuvânt. Pe de altă parte, alege-ți cu grijă „cauzele” pentru care să lupți. Nu poți câștiga tot timpul, așa că selectează anumite decizii la care chiar ții foarte mult. Altfel, s-ar putea să pierzi chiar atunci când îți doreai cel mai mult o victorie. Gândește-te și la faptul că, uneori, este mai important să aveți liniște decât orice altceva. În cazul în care nu cădeți de acord, nu te lăsa condusă de sentimente, nu încerca să îl șantajezi, să începi o ceartă sau să îl cicălești în mod constant. Chiar dacă ar putea ceda pentru a avea liniște, sigur nu va fi bine pe termen lung. Este de preferat să nu domnească în casă o atmosferă încărcată.

ÎNțELEGE-I PUNCTUL DE VEDERE

Încearcă să fii empatică, să înțelegi și punctul lui de vedere. Exprimă verbal ca să vadă că ai priceput ce a spus el. De exemplu: „Văd că ești supărat și ai vrea să rezolvăm lucrurile în acest mod”. Dacă faci asta, el nu va avea tendința de a se apăra, ca atunci când încerci de prima dată să îl contrazici fără să arăți că ai ascultat replica lui. El se va simți mai bine și nu va avea tendința să respingă ceea ce îi spui tu.

TRUCURI DE MANIPULARE

„Un truc pe care îl poți folosi este să îl determini să declare în fața familiei sau a prietenilor care este poziția lui față de decizia care trebuie luată. Poți manipula ușor părerea celorlalți aducând argumente în favoarea alegerii tale, dar spunându-le ca și cum ar fi ideile soțului tău, astfel încât ceilalți să-ți dea dreptate. Astfel, cel mai probabil el se va comporta ulterior în concordanță cu ce a declarat în fața oamenilor, chiar dacă la început nu era de acord. Și există nenumărate tehnici de «manipulare», pe care cele mai multe femei le cunosc din instinct sau le învață cu timpul. Dar, mai presus de acestea și de lupta pentru a avea dreptate, ar trebui să fie respectul și comunicarea sinceră în cuplu.”
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter