Cum îi înveţi pe cei mici să treacă de la competiţie la egalitate?

De Libertatea pentru femei, pe

Faci ce faci şi nu-i împaci? Copiii tăi par să fie într-o permanentă competiţie? Certurile şi chiar bătăile sunt la ordinea zilei? Află de la specialistul nostru cum sa procedezi ca fraţii să devină şi buni prieteni.
„Pune-i pe copii să construiască ceva împreună, nu să se ia la întrecere”, te sfătuieşte psihologul Cristina Ion-Radulescu, adaugând ca „rivalitatea între fraţi va fi perceputa ca favorabilă doar de unul dintre ei, şi anume de către cel mai puternic. Nu-ţi compara copiii nici macar în joacă. Nu spune ca unul din tre ei e mai bun, nu îl da de exemplu, nu pune etichete. Educă-i cu afecţiune şi fa-ţi timp pentru amândoi. Fii imparţială şi aminteşte-ţi cum te simţeai tu când erai ca ei”.

Nu îi compara

Fiecare copil vrea sa fie vazut ca o personalitate distinctă. Va reacţiona negativ atunci când este comparat cu un altul, când i se spune că nu este suficient de bun spre deosebire de fratele sau. Trateaza fi ecare copil ţinând cont de particularitaţile lui. Nici chiar gemenii aşa-zis identici nu sunt exact la fel. Daca îl vei prefera pe unul dintre ei, cel mai puţin privilegiat va pricepe lucrul acesta şi îşi va cere drepturile. Arata ca le vezi şi le recunoşti calitaţile. Spune-i fiecăruia în parte lucrurile bune pe care le remarci la el.

Oboseala îi face irascibili

Ţine cont şi de amănunte concrete, cum ar fi faptul că atunci când sunt obosiţi, înfometaţi sau plictisiţi vor fi şi mai puşi pe harţă. Stresul este şi el un factor care declanşeaza sau agravează conflictele. Atunci când tu şi soţul tău aveţi probleme la muncă, aceasta înseamnă şi mai puţin timp petrecut cu copiii. Iar problemele voastre se revarsa şi asupra celor mici şi pot izbucni mai multe certuri decât de obicei. Dar de felul în care le tratezi depinde cum vor reacţiona ei de acum încolo.

Acordă timp fiecăruia în parte

Petrece timp cu amândoi împreuna, dar şi separat – chiar daca sunt doar 10 minute, dar dedică-le cu adevarat fiecaruia dintre ei în parte. În acele momente, nu te uita la televizor, nu trimite mesaje de pe telefon, nu rasfoi o revista. Vorbeşte, joaca-te cu el, verifică-i temele etc. Atunci, l-ai putea întreba şi ce calităţi vede la fratele lui, dar şi ce îl deranjeaza la el. Întreabă-l şi ce şi-ar dori sa facă împreună, de-a ce îi place să se joace cu el. Ajuta-i sa vada lucruri bune unul în celalalt. Daca faptul ca unul „împrumuta” lucruri de la celalalt şi nu mai da înapoi deranjeaza, stabileşte ca nu doar unul sa ia ceva, ci mai degraba sa faca schimb şi sa îşi înapoieze posesiunile de comun acord.

Tratează-i la fel

„Trebuie să petreci neaparat timp cu amândoi în egală masură. Cel mare sufera din cauza faptului ca a pierdut atenţia ta de când a aparut cel mic. Ar fi bine sa faci în aşa fel încât sa îi araţi şi lui acelaşi interes. Daca îi faci celui mic mar cu biscuiţi, da-i şi celui mare, chiar daca este mâncare de bebeluşi. Daca ieşiţi în parc, ţine-i pe amândoi de mână. Daca le cumperi jucarii, cum pa ra-le amândurora. Explică-le ca îi iubeşti pe amândoi la fel şi fa în aşa fel încât sa împarţi afecţiunea în mod egal. Daca apar conflicte şi tensiuni frecvent între ei, sigur ca îţi este mai greu sa îţi pastrezi cumpătul tot timpul. Stabileşte cu ei limite clare şi ferme. În plus, ţine o evidenţă clară a lucrurilor bune facu te de ei, dar şi a greşelilor. Ai grijă totuşi să „măsluieşti” în secret dacă balanţa înclină clar în defavoarea unuia dintre fraţi.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter