Cum îţi controlezi gelozia

De Libertatea pentru femei, pe

El se uită pe stradă la o fată frumoasă, iar tu simţi cum ţi se urcă sângele la cap de gelozie. E normal?
Cum poţi controla acest sentiment care altfel se transformă într-un coşmar la purtător? Iată câteva explicaţii şi trucuri.

Gelozia, expresia unei nelinişti

O definiţie a geloziei amoroase: «un sentiment de nelinişte dureroasă resimţită de cineva care doreşte ca persoana iubită să fie exclusiv în posesia sa şi care se teme de eventuala infidelitate». Cu alte cuvinte, este un amestec de teamă şi mânie: teama de a pierde fiinţa iubită. Furie când vezi că-l interesează şi altcineva în afară de tine. Gelozia ascunde o adevărată dorinţă de a-l poseda pe celălalt, de a-l controla.

Originile geloziei

După Freud, este normal şi omeneşte să fii gelos. Această emoţie îşi are rădăcinile în copilărie. Pentru că avem nevoie să fim iubiţi încă de la cea mai fragedă vârstă, vrem să fim preferatul părinţilor. Când apare un frate mai mic sau o soră, apare teama să nu fim abandonaţi, neglijaţi din cauza noului venit. Aşa se naşte un sentiment de gelozie faţă de fraţi şi surori. Mai târziu, experienţa se repetă şi această emoţie resimţită în copilărie iese la suprafaţă în legătură cu partenerul. Suntem cu toţii un pic geloşi la un moment dat sau altul. Însă când acest sentiment este foarte puternic, denotă o lipsă reală de încredere în sine. Persoana geloasă se îndoieşte de fidelitatea celuilalt, dar mai ales de ea însăşi, de fizicul său, de capacitatea sa de seducţie etc. O astfel de persoană crede că nu merită iubirea altuia.

Trucuri pentru a-ţi învinge gelozia

Iată câteva trucuri uşoare care ajută să treci zilnic peste gelozie.
►  Fă o listă cu situaţiile care declanşează gelozia şi priveşte-le apoi în mod obiectiv. Inversează rolurile şi pune-ţi întrebarea dacă iubitul tău ar avea dreptate să fie gelos de fiecare dată când vorbeşti cu un alt bărbat. Această metodă îţi va permite să relativizezi situaţiile.
► Comunicaţi. Împărtăşeşte-i îndoielile, temerile şi sentimentele tale, dar, atenţie, fără să-l înspăimânţi sa să dramatizezi. Spune-i că nu-ţi face bine când îl vezi că se uită insistent în decolteul unei femei şi, dacă te iubeşte, va deveni mai atent să nu-ţi stârnească emoţii negative.
► Nu sta lipită tot timpul de el. Ieşi cu prietenele când el merge în vizită la rudele lui, de exemplu, profită de acest răgaz de libertate, iar când vă reîntâlniţi, evită să-i ceri un raport detaliat despre vizita sa.
► Întocmeşte singură sau cu ajutorul partenerului o listă a tuturor calitătilor tale, a atuurilor fizice cu care l-ai cucerit. De fiecare dată când simţi că gelozia îşi arată colţii, reciteşte lista. Aşa îţi vei reaminti că te iubeşte şi că nu ai de ce s-o invidiezi pe blonda cu picioare interminabile.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter