Câinii îmbrăcaţi au stăpâni cu probleme psihologice

De Stela Moisescu, pe

Relaţia pe care o avem cu patrupedele noastre poate fi una ce trebuie dusă la psiholog. Dacă îţi îmbraci câinele chiar şi când nu e frig afară, pentru că e mai drăguţ aşa…
… e posibil să suferi de antropomorfie, susţin experţii.

Potrivit lor, antropomorfismul, adică atribuirea trăsăturilor umane unui obiect sau unei fiinţe non-umane, a devenit cea mai nouă afecţiune „la modă”, demodând depresia sau dependenţa sexuală.

Psihologul Adam Waytz consideră că oamenii ştiu ce îi diferenţiază ca specie din punct de vedere biologic. În plan emoţional însă lucruri se complică, astfel că putem vedea mai „uman” câinele din faţa blocului decât vecinul care ascultă manele cu volumul la maxim, în timpul săptămînii. Poate că oricine este antropomorfic din acest punct de vedere.

Există totuşi cazuri în care antropomorfia este o afecţiune ce trebuie tratată. Un caz este cel al stăpânilor care îşi îmbracă patrupedele în ţinute cool, arată livescience.com.

Dat fiind însă răspândirea bolii, psihologii au efectuat cercetări şi au identificat care sunt cauzele pentru care devenim antropomorfici în relaţie cu animalele de casă şi nu numai.

O principală cauză este egoismul. Atribuind obiectelor trăsături umane câştigăm control asupra mediului în care trăim, susţine Waytz. De ce ameninţă iubitul tău calculatorul care nu mai merge, iar tu te superi pe pisica ta care iarăşi s-a urcat pe masă. În acele momente simţim că nu mai deţinem controlul şi putem deveni antropomorfici, pentru a-l recăpăta.

Cea mai comună reacţie în astfel de cazuri este să tratăm obiectul într-un mod familiar, ca pe un om, pentru a stăpâni situaţia. De aceea el ameninţă calculatorul, iar tu îi reproşezi pisicii că este „neascultătoare”.

O altă cauză a antropomorfismului este singurătatea. Waytz a efectuat un studiu în care le-a spus în mod eronat participanţilor, printre altele, că sunt săraci din punc de vedere social, în urma testelor întreprinse pe ei.

La auzul acestei remarci participanţii au fost predispuşi să îl asocieze pe Dumnezeu cu un prieten şi să atribuie caracteristici umane animalelor de casă, precum afecţiunea şi consideraţia faţă de stăpân.

„Simţim nevoia să relaţionăm şi să aparţinem unui grup. Atunci când oamenii sunt privaţi de conexiunile cu alţi oameni, vor forma conexiuni cu fiinţe non-umane prin antropomorfism”, arată psihologul Waytz.

Potrivit acestuia şi reciproca este valabilă. Oamenii care simt că aparţin unui cerc social extins tind să dezumanizeze alte grupuri. Tendinţa poate fi recunoscută uşor dacă stăm să ne gândim la minorităţile de orice tip care sunt persecutate. Orice genocid de până acum a avut drept motiv lipsa umanităţii victimelor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter