Studiu: câinii pot detecta infecția cu coronavirus mai bine decât testele rapide

De Unica.ro, pe
Câinii ar putea fi mai eficienți la a depista infecția cu coronavirus decât testele rapide, precizia lor fiind de 97% potrivit unor studii recente.

Studiu a fost realizat de cercetătorii francezi, care susțin că patrupedele ar putea fi de mare folos în locurile aglomerate, cum ar fi aeroporturile, conform The Guardian.

Studiul a fost efectuat în martie și aprilie de către școala națională veterinară din Franța și unitatea de cercetare clinică de la spitalul Necker-Cochin din Paris. Acesta a arătat că animalele pot detecta virusul cu o precizie de 97%. Mai mult, câinii au identificat probele negative cu o precizie de 91%.

Prin comparație, testele rapide de flux lateral identifică corect 72% dintre persoanele infectate cu simptome și 58% persoanele infectate fără simptome. „Aceste rezultate sunt confirmarea științifică a capacității câinilor de a detecta semnătura olfactivă a Covid-19”, a explicat consiliul spitalului din Paris, potrivit Libertatea. Studiul urmează să fie publicat într-o recenzie științifică.

„Sunt rezultate excelente, comparabile au cele ale unui test PCR”, a subliniat profesorul Marc Tréluyer pentru AFP. El a explicat că animalele nu vor înlocui însă testele PCR, ci doar pe cele rapide. Câinii pot ajuta la „identificarea acelor persoane care ar trebui supuse unui test viral complet și – pentru că răspunsul câinilor este atât de rapid – ar putea facilita testarea în masă”.

În cadrul studiului, probele prelevate au constat în tampoane de bumbac presate timp de două minute în zona axilară a participanților. Tampoanele au fost sigilate în borcane și teste de câte cel puțin doi dintre cei nouă câini folosiți în studiu. Niciunul dintre câini nu a intrat în contact cu voluntarii în prealabil, dar au reușit să detecteze 97% dintre persoanele ale căror teste PCR s-au dovedit ulterior pozitive.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter