Relaţia cu bunicii – cât de importantă e pentru copil

De Revista Unica, pe

Copilul tău creşte, la fel şi legăturile lui cu lumea. Are cu bunicii o relaţie specială, care nu poate fi înlocuită. La ce poţi să te aştepţi?
Relaţia cu bunicii este una dintre primele în care copilaşul tău se implică. Din primele momente în care face cunoştinţă cu bunicii şi până la zilele petrecute la bunici nu e atât de mult timp pe cât crezi. Înainte să-ţi dai seama, copilul tău va realiza ce poate să obţină de la bunici şi te va surprinde cu micile şantaje emoţionale de care e în stare ca să primească ce vrea. Iată cum arată relaţia copiilor cu bunicii în varianta cea mai des întâlnită.

Poveştile bunicilor

Proaspeţii bunici sunt cel mai adesea încântaţi. Specialiştii spun că atunci când copiii lor au copii, se reinstalează instinctul parental. Şi de aici principalele conflicte care pot să apară sunt cele între tine şi ei, dar se repercutează de cele mai multe ori asupra copilului. Nu e anormal ca părinţii şi bunicii să aibă diferenţe de opinii despre cine îl creşte mai bine. Tema la ordinea zilei este cum „se face acum“ versus creşterea „tradiţională“. Ţie ţi se pare că bunicii îţi subminează autoritatea, lor li se pare că tu nu eşti decât un copil care are la rândul lui un copil. Fiecare are dreptate într-un fel. Copilul se obişnuieşte treptat cu prezenţa bunicilor şi există mai multe beneficii decât conflicte. Un astfel de beneficiu al relaţiei cu bunicii poate fi că detensionează relaţiile în familie. Aşadar, chiar dacă nu te înţelegi foarte bine cu soacra, amândouă sunteţi topite după copilul tău – şi asta sigur vă va apropia. Când copilul tău e la vârsta preşcolară, poate să petreacă o noapte sau două la bunici – aşa îl poţi obişnui încet-încet cu viitoarele momente din viaţă în care nu vei fi mereu lângă el – excursii, tabere. Un bonus e că statul la bunici îţi oferă şi ţie nişte timp liber… pentru tine. Un avantaj e şi că bunicii sunt mai răbdători decât sunt părinţii (care muncesc, au responsabilităţi) şi au mai mult timp, aşa încât îl pot duce pe nepoţel în parc, la grădiniţă sau la şcoală. Legătura emoţională cu bunicii e importantă pentru copil pentru că vei vrea să-şi cunoască rădăcinile, trecutul. E un aspect esenţial pentru a fi mai bine ancorat în prezent. Plus că poveştile pe care i le spune sau i le citeşte bunica, aşa cum ştie ea, cu intonaţie şi răbdare, îi dezvoltă limbajul, îi stârnesc imaginaţia şi îi suscită viitorul interes pentru lectură.

Momentul răsfăţului

Bunicii sunt adesea amintiţi ca fiind cei care îşi răsfaţă nepoţeii. Şi e bine să fie aşa. Dacă tu îi mai impui unele limite şi ştie că reprezinţi autoritatea, la bunici e altfel. Totul e permis, dacă îşi doreşte ceva sigur va avea – e un adevărat paradis al copilăriei. Astfel de amintiri sunt de nepreţuit. E bine să ştie că are o astfel de oază, unde toate dorinţele se îndeplinesc şi unde poate să fugă de autoritate şi pedeapsă. Şi la alte vârste, relaţia cu bunicii e foarte importantă. Diferenţa dintre generaţii îşi poate spune cuvântul într-un mod pozitiv: respectul faţă de bunici îl învaţă pe copilul tău cum să se poarte cu persoanele în vârstă şi, totodată, îi dă un reper. De altfel, copilul tău poate avea mai multă răbdare să le explice bunicilor despre tehnologie – mai multă răbdare decât ai tu uneori. Se pare că acei copii care au fost crescuţi şi de bunici sunt mai respectuoşi decât alţii. Nu e un semn bun dacă bunicii vor să îi câştige dragostea nepotului doar prin răsfăţ pentru că nu au „stofă de bunici“. Dacă nu ştiu cum să se poarte în preajma copilului tău, să îi poarte de grijă, fii sigură că eşti şi tu prin preajmă sau că e o altă persoană de încredere: poate nu au vocaţie de bunici şi sunt nişte oameni veşnic tineri. Acceptă-i ca atare: copilul tău are nişte bunici excentrici.

Dacă bunicii sunt departe

Dacă părinţii tăi locuiesc departe şi nu vă puteţi vizita des, există soluţii pentru ca relaţia cu nepoţelul lor să fie bună. Toate lucrurile pentru care bunicii sunt importanţi pot fi păstrate şi prin vizitele de sărbători sau de ocazii (zile de naştere ale copilului, ale bunicilor, ale voastre) şi prin intermediul scrisorilor şi al tehnologiei. Ca să fii sigură că rela-
ţia nu va fi tensionată, include-i pe bunici în viaţa copilului tău chiar dacă sunt departe. Aşază o poză cu bunicii în casă şi vorbeşte-i despre ei. Când vine ziua lor, dacă nu puteţi ajunge în vizită, alege împreună cu copilul tău o felicitare şi fă-l să se simtă implicat în trimiterea cadoului. Poţi instaura o zi de vorbit la telefon cu bunicii: copilul o va aştepta cu nerăbdare şi se va pregăti din timp cu povestiri despre „grădi“ sau şcoală şi alte mici lucruri din universul lui.

Prea ataşat de bunici?

Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziţie pentru că lucrezi şi vrei să îi oferi copilului tău ce-i mai bun, soluţia cea mai la îndemână este să îl laşi cu bunicii. Şi aşa e greu să găseşti o persoană de încredere cu care să-ţi laşi copilul: şi cine ar fi mai potrivit pentru asta decât propriii lui bunici? Şi uite-aşa copilul tău ajunge să petreacă multe ore pe zi cu ei, iar faptul că mesele, plimbarea, joaca sunt împărtăşite cu bunicii creează un ataşament puternic. Se poate ca la un moment dat copilul tău să îi prefere pe bunici şi să pară mai ataşat de ei decât e de tine. Nu trebuie să te alarmezi şi nici să intri într-un „război“ emoţional cu ei. Fiecare aveţi rolul vostru, iar copilul se va obişnui, în timp, cu acest lucru.

Bunicii messenger

Dragostea pentru nepoţi îi aduce pe bunici faţă în faţă cu fenomenele sociale noi. Aşa că bunicii se upgradează
Bunicii migratori sunt un nou fenomen social. E vorba de acei bunici care pleacă în Spania nu pentru a munci aşa cum te-ai fi aşteptat, ci pentru a avea grijă de nepoţi. Aceste persoane de peste 50 de ani nu sunt înregistrate de oficialităţi, pentru că petrec prea puţin timp acolo.
Vârsta a treia pe mess. Dacă îţi vine să crezi, şi bunicii sunt din ce în ce mai conectaţi la fenomenul comunicării prin intermediul internetului. Bunicii ale căror rude sunt plecate în străinătate au descoperit metoda cea mai ieftină de a fi în legătură cu cei dragi şi renunţă la telefon în favoarea webcamului, messengerului şi telefoniei prin internet.
Fani Eminem. În SUA există concursuri de talente pentru cei tre-cuţi de 60 de ani. Unii bunicuţi cool au numere artistice, imitându-l pe nimeni altul decât… Eminem! Oare pe când şi la noi bunicuţi
care să nu blameze modul de exprimare artistică al rapperului american?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter