Anxietatea sexuală, un cerc vicios

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Vineri, 03 iunie 2016, 12:12

Ai fost vreodată stresată la gândul că nu faci o impresie bună iubitului tău în pat? În astfel de cazuri, grijile îşi pun amprenta fizic, iar partida de sex se transformă într-un dezastru.

Anxietatea sexuală poate fii descrisă cel mai elocvent prin zicala: „De ceea ce-ţi e frică, nu scapi!”.

În termeni medicali, anxietatea sexuală reprezintă o anticipare a unor probleme ce pot apărea în timpul actului sexual. Drept urmare, se produce o stare de teamă, care, la rândul ei, provoacă mai multe probleme de ordin fiziologic ce strică partida de sex.

Anxietatea sexuală cauzează probleme de ordin fizic

Doctorul Robert Filewich, psiholog specilizat în tratarea anxietăţii, explică faptul că anxietatea sexuală determină pierderea sau inabilitatea de a obţine o erecţie, ejacularea prococe şi întârzierea orgasmului la bărbaţi şi femei, arată 4-men.org.

Psihiatrul Ken Rosenberg precizează faptul că oamenii nu sunt construiţi să facă sex în timp ce sunt anxioşi.

„Atunci când suntem anxioşi, suntem în stare să fugim de dinozauri, nu să facem sex. Zona genitală nu este nici ea pregătită pentru un act sexual, când psihicul este surmenat”, spune Rosenberg.

Faptul că organismul se opune actului sexual, prin lipsa de erecţie sau lubrifiere, ne determină să fim şi mai anxioşi. Astfel, ajungem să nu putem face sex din pricina anxietăţii sexuale- iar acesta este cercul vicios al anxietăţii sexuale şi, practic, o autosabotare a vieţii sexuale.

Potrivit mysexprofessor.com, anxietatea sexuală afectează intimitatea cuplului. Atingerile şi dezmierdările celuilalt sunt înlocuite de un act robotizat, în care nu plăcerea conduce, ci frica de eşec sexual, care produce un eşec sexual.

De ce apare anxietatea sexuală?

Anxietatea sexuală are la bază mai multe temeri, spune Filewich. Poate fi vorba de teama de a fi respins, teama de a nu-ţi satisface partenerul aşa cum îşi doreşte, ori teama de penibil.

Psihologul îţi explică exact cum se creează anxietatea sexuală.

Persoana se concentrează pe scopul sexului, pe care îl corelează cu provocarea orgasmului personal sau al partenerului de cuplu. Astfel, persoana nu mai trăieşte la timpul prezent actul sexual şi nu se mai concentrează pe partea senzorială a sexului, fiind atentă doar la rezultate.

O astfel de atitudine în timpul partidei de sex, nu te inhibă doar psihic ci şi fizic, actul sexual fiind greu de realizat.

Cum reducem anxietatea sexuală?

Precum reiese şi din explicaţiile anterioare, poţi reduce grijile din timpul sexului, dacă înveţi să pui accentul pe proces, şi nu produs.

Filewich explică faptul că, în primul rând, trebuie anihilate, în timpul sexului, gândurile despre obţinerea orgasmului sau satisfacerea imperios necesară a partenerului.

El sfătuieşte atât femeile, cât şi bărbaţii să se concentreze asupra propriilor senzaţii, fără să conteze cine, cum şi când ajunge la orgasm.

Nu în ultimul rând, lasă deoparte, atât tu, cât şi iubitul tău, gândurile negre care vă alimentează anxietatea sexuală: „bărbaţii trebuie să se ridice mereu la înălţimea ocaziei”, „bărbaţii trebuie să controleze cu precizie momentul ejaculării”, „femeile trebuie să aibă întotdeauna orgasm în timpul actului sexual”, „ele trebuie să aibă orgasm de n ori înainte ca bărbatul să atingă şi el climaxul”.

În realitate, dacă vrei să ai o viaţă sexuală împlinită, nu alătura niciodată cuvintele „sex” şi „trebuie” în aceeaşi propoziţie decât dacă vorbiţi despre metode de protecţie, ori contracepţie.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter