De ce să port ia tradiţională românească?

De Madalina Racorean, pe

Am îmbrăcat ia de multe ori. Ţin minte şi acum cât de preţuită era atunci când, mică fiind, mergeam cu bunica la biserică şi mă împăunam cu acest obiect vestimentar păstrat în dulap, la loc de cinste, ca o bijuterie scumpă.
Azi o îmbrac pe străzile bucureştene şi primesc priviri admirative de la trecătorii care au observat că am ştiut să îmi pun frumos trupul în evidenţă cu o simplă ie. Când o îmbraci, în atitudinea ta nu e nimic necuviincios, sfidător sau obraznic. Cu toate acestea devii o creatură ruptă parcă dintr-un alt peisaj, desprinsă parcă din romanele romantice, delicate, ale unor vremuri mult apuse. Paradoxal, eu cel puţin, simt că sunt o făptură cu totul nouă, pentru că minunata cămaşă tradiţională românească te scoate  din anonimat şi din turma majorităţii galopante a Bucureştiului, care nu cunoaşte prea bine relaţia dintre vestimentaţie şi personalitate.

Dacă îţi vei cumpăra o ie poţi spune că ai investit inteligent în garderoba proprie. Asta pentru că este o piesă vestimentară ieşită din comun pe care o poţi asorta la un jeans sau la o fustă simplă, lungă, clasică, iar miracolul se produce! Îţi vei găsi locul printre cele mai bine îmbrăcate femei! De asemenea, o poţi asorta la o fustă de piele sau la un pantalon scurt din jeans.

Istoria iilor este minunată şi pentru cine nu ştie, în vremurile de mult apuse, fetele îşi coseau singure cămăşile pe ascuns, astfel încât modelul lor să nu fie copiat de celelalte. Ia era mândria lor, iar cele mai frumoase erau purtate la hora satului sau la nunţi.

Din fericire, portul tradiţional românesc se va bucura anul acesta de atenţia cuvenită. Îţi poţi achiziţiona o ie de pe iiana.ro, un magazin online care şi-a propus ca peisajul bucureştean să se schimbe. Iar femeile şi fetele tinere pot face acest lucru dacă vor îmbrăca ia tradiţională românească. Pe iiana.ro vei găsi ii autentice, lucrate manual, cu chibzuinţă şi răbdare de mâini talentate a unor femei de la ţară. Sunt cămăşi din bumbac, cusute cu fir de mătase naturală, foarte preţioase.

Găseşte pe site-ul www.ecotrend.ro mai multe detalii şi poze despre ia tradiţională românească

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter