Frumuseţe: Cum îngrijeşti pielea sensibilă

De Libertatea pentru femei, pe

Ce înseamnă ten sensibil? Care sunt simptomele cel mai des întâlnite şi care sunt cei mai importanţi paşi pentru rezolvarea problemei? Afli răspunsurile de la medicul estetician.
Întâlnită mai ales în orașele industriale și în marile aglomerări urbane din cauza poluării, pielea sensibilă e o manifestare infla-matorie produsă de hiperreactivitatea pielii care intră în contact cu factorii de mediu, produse cosmetice sau medicamente. Nu este un tip de ten în sine, ci poate apărea pe orice tip de piele (uscată și deshidratată, hiperseboreică, acneică, ten mixt), din cauza îngrijirii necorespunzătoare și a unui regim de viață inadecvat.
Această sensibilitate a pielii e asociată cu acneea, rozaceea, dermatita, eczemele sau atrofia pielii, care apare la tenul matur. Simptomele pielii sensibile sunt apariţia unor pete roşii, senzaţii de arsură, usturime, pustule (bubiţe cu puroi). Ulterior, zonele respective pot deveni foarte uscate și se cojesc. Netratate, aceste simptome se vor agrava, pielea va deveni intolerantă la produsele cosmetice și la factorii de mediu. În plus, se vor produce alergii, cuperoză, rozacee.

Tratamentul pielii sensibile

Tratamentul pielii sensibile începe cu o corectare a regimului de viaţă. În camerele încălzite trebuie asigurată o umiditate corespunzătoare pentru a nu favoriza uscarea pielii. Regimul alimentar trebuie urmărit cu atenţie, mai ales alimentele care pot fi alergice sau greu digerabile.
De asemenea, este importantă folosirea produselor cosmetice adecvate. În general, pentru tenul sensibil, demachierea trebuie să fie blândă, cu demachiante de tip emulsie, spumă sau ulei. Dimineaţa se aplică cremă hidratantă cu SPF 25-30, iar seara cremă calmantă şi protectoare cu substanţe antiinflamatorii. Produsele cosmetice se personalizează în funcţie de problemele asociate.
De exemplu, uleiul de jojoba, de avocado, untul de shea care sunt un balsam pentru pielea uscată şi sensibilă vor agrava starea tenului sensibil şi acneic, pentru care este recomandat extractul de ceai verde.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter