Frumuseţe: Epilează-te ca o profesionistă!

De Revista Unica, pe Ultimul update Joi, 28 octombrie 2021, 15:43

Cu ceară sau cu aparatul de ras? Sau să folosesc epilatorul? Stai puţin: vreau detalii despre laser. Se nasc multe probleme când vine vorba de înlăturarea părului nedorit, iar răspunsul depinde de acea parte a corpului despre care vorbim.
Cât de repede poţi trece de la admiraţie la repulsie? Gândeşte-te la aceste cuvinte: păr, smocuri de păr. Te apucă dezgustul când te gândeşti? Multora dintre noi ni se întâmplă. Poate fi şi motivul pentru care epilarea este acum, în multe zone ale globului, o afacere cu multe zerouri, ce ridică destule întrebări: cât de mult să îndepărtez? Ce să îndepărtez? În mod cert, controversa „cu păr/fără păr“ va continua să existe – mai ales când vine vorba despre zonele intime. „N-ar trebui să existe fire de păr în zona bikinilor. Niciunul“, spunea un chirurg plastician celebru, din Los Angeles. Însă şi mai amu-zantă mi s-a părut comparaţia făcută de un amic de 40 de ani, care n-a fost niciodată căsătorit: „Lucrurile cu părul pubian stau astfel: e ca şi cum te-ai afla pe o stradă şi sunt tufişuri crescute pe margine. Te poţi rătăci“. OK, nu-i nevoie să ţii cont de ce zice un amic cu care te vezi o dată pe an, bazează-te pe propriile tale gusturi. Noi
am încercat să aflăm totul despre înde-părtarea eficientă a părului de pe corp.

Sprâncenele

Dacă le pensezi. Înainte să începi smulgerea, marchează cu un creion alb punctul de unde vrei să înceapă şi unde să se termine sprânceana. Foloseşte tehnica Golden Ratio a Anastasiei Soare, „regina sprâncenelor“. Implică stabilirea pe sprânceană a trei puncte precise: unul care uneşte pe verticală sprânceana cu mijlocul nării, cel mai înalt punct de pe arcadă, pe care îl descoperi creând o linie imaginară ce trece prin vârful nasului şi centrul irisului şi, în final, punctul care se află pe linia ce trece pe lângă baza nării corespunzătoare şi colţul exterior al ochiului. Pensează numai acele fire care depăşesc aceste puncte.
Dacă le epilezi cu ceară. În primul rând, nu face tu asta (şi nici amicele tale binevoitoare, dar necalificate!). Este un caz în care ai nevoie de o mână profesionistă, pentru că un firicel de ceară plasat incorect poate strica întregul aspect în câteva secunde. Pregăteşte-te pentru vizita la spa/salon: încetează să mai foloseşti retinoizi (Retin-A) cu cel puţin o săptămână înainte, pentru a preveni roşeaţa sau arsurile. Şi insistă ca esteticiana să cureţe şi părul de deasupra sprâncenelor – aspectul general va arăta bine mai mult timp.

Buza superioară

Vrei să scapi de mustaţă pentru totdeauna? Soluţia e laserul. Laserul acţionează prin distrugerea rădăcinii firului de păr, prevenind apariţia acestuia pentru totdeauna. Sesiunile sunt rapide, de câteva minute, şi simţi ca şi cum cineva te-ar lovi uşor cu o bandă de elastic peste faţă (nu e plăcut, dar nici dureros). Dr Viviana Iordache, medic dermatolog al Clinicii de Dermatologie Estetică Dermalife (dermalife.ro), foloseşte laserul eMax, unic în România. Majoritatea femeilor au nevoie de şase-opt şedinţe (15 euro fiecare).
Vrei să nu ai mustaţă timp de trei săptămâni? Epileaz-o cu ceară. Spre deosebire de sprâncene, această zonă a feţei e uşor de epilat acasă. (Bonus: nu e nevoie să pleci de la spa cu o mustaţă roşie, temporar). Alege, de preferinţă, benzile speciale pentru faţă, cu ceară rece, pentru că ceara creată pentru alte părţi ale corpului poate arde pielea (preferatele mele sunt cele de la Veet, 20 buc., 19,15 lei, foto 1).
Acţionează pe trei secţiuni separate (partea stângă, dreaptă şi centru) şi întotdeauna aplică ceara de sus în jos.
Scapă de mustaţă timp de o săptămână, folosind crema epilatoare. Vestea bună: experţii de la Elmiplant au creat un produs care nu are mirosul supărător al cremei de epilat. Crema depilatoare pentru piele sensibilă (9,20 lei, foto 2) are mirosul uleiului de migdale din compoziţie şi, în plus, conţine acizi graşi şi vitaminele A şi E, care hidratează pielea.

Subraţul

Dacă preferi aparatul de ras. După ce ai acoperit zona cu gel de ras trage aparatul de ras în jos,  în sus
şi, la final, dintr-o parte în alta, pentru că părul creşte în direcţii diferite.
Dacă te epilezi cu ceară. E cea mai simplă cale de a obţine o piele netedă pentru multe zile, iar părul ce creşte la loc este mai fin şi mai rar. Şi pentru că nu e implicată nicio formă, o poţi face, fără griji, acasă. Dacă vrei să eviţi murdăria lăsată de ceara fierbinte sau eşti în grabă, alege benzile cu ceară rece.
Ia Ibuprofen cu o oră înainte de epilare: părul subraţului este mai gros şi de aceea e cel mai dureros de îndepărtat.
Dacă preferi laserul. Vorbeşte cu oricine a încercat laserul şi-ţi va spune că părul de la subraţ cedează cel mai repede în faţa acestuia. Aşadar, părul dispare cel mai rapid şi „stă departe“ cel mai mult – multe femei au raportat că părul nu a mai reapărut în această zona ani la rând după întreruperea tratamentului. Pentru a ajunge în acest punct, ai nevoie de minimum şase şedinţe de epilare, ce costă 3 euro/impuls, la clinica Dermastyle (dermastyle.ro). Părul va deveni din ce în ce mai fin cu fiecare şedinţă, iar când reapare, o şedinţă de întreţinere de două ori pe an e de ajuns pentru a scăpa de el.

Antebraţul

Motive să foloseşti ceara. Cu toate că destule femei sunt tentate să folosească aparatul de ras pe mâini, majoritatea dermatologilor şi cosmeticienele sunt reticenţi cu această metodă şi ne sfătuiesc să folosim ceara. Gândeşte-te cât de supărător e când ai de-a face cu „spini“ de pe picioare  – chiar îţi doreşti această senzaţie într-o zonă mult mai evidentă?
Motive să alegi epilarea cu IPL (lumină intens pulsată). Permite epilarea mai multor tipuri de piele şi păr decât laserul.
În centrele NoMasVello (nomasvello.ro) poţi încerca tehnologia Sun&Safe, care permite epilarea definitivă cu IPL chiar şi în timpul verii (condiţia este să nu te expui la soare cu cinci zile înainte şi după tratament). Ai nevoie de opt şedinţe, una la patru săptămâni, pentru ca părul să dispară de tot (preţul este de 30 euro, indiferent de zonă şi suprafaţă).

Zona bikinilor

Cu toate că poţi folosi orice metodă de epilare în această zonă, cu variate grade de succes, ceara dă cele mai bune rezultate. Indiferent că preferi să laşi epilatul cu ceară în mâinile unui profesionist sau te descurci acasă, primul pas e să iei o pastilă cu Ibuprofen cu o oră înainte să începi. Dacă vei fi tentată să bei un pahar cu vin înainte, nu o face – vei fi şi mai sensibilă la durere. „Cel mai bine este să nu fii obosită, agitată, nemâncată sau transpirată. Există în farmacii creme anestezice care se aplică cu 20 de minute înainte, pentru a amorţi pielea“, completează dr Iordache. Deci, dacă eşti suficient de descurcăreaţă să o faci, ţine cont de aceste sfaturi:
> Asigură-te că părul este suficient de lung, cât să-l poată prinde ceara.
> Stai în faţa oglinzii, cu picioarele în fa-ţă şi îndoaie un picior, astfel încât talpa să poposească pe genunchiul opus. Aplică  ceara în direcţia creşterii firelor de păr pe o suprafaţă de maximum cinci centimetri (secţiuni mai mici â mai puţină durere).
> Lipeşte banda specială deasupra cerii, ţine pielea întinsă şi smulge-o în spate în direcţia opusă creşterii firelor de păr.
> Calmează pielea cu un balsam după epilat cu aloe sau aplică o cremă cu cortizon dacă pielea e roşie.

Picioarele

Preferi aparatul de ras? Cunosc multe femei care-i sunt credincioase şi au şi de ce: raderea pe picioare e rapidă, simplă, ieftină şi eficientă. Foloseşte gel sau cremă de ras, pentru că previne iritaţiile şi te ajută să înlături o mai mare parte a firului de păr. Nu uita să te înarmezi cu un aparat de ras cu  mai multe lame. Dacă nu foloseşti un aparat de ras nou, vei avea tendinţa să apeşi mai tare pe el sau să revii cu lama de mai multe ori pe aceeaşi suprafaţă, care, în mod cert, se va irita.
Preferi ceara? Nivelul de durere poate fi mai crescut, dar rezultatul cerii poate dura săptămâni, iar în lunile de vară sigur nu vrei să ai de-a face cu efectul înţepător al părului de-abia mijit a doua zi după epilare. La fel ca şi în celelalte zone, aplică ceara în direcţia creşterii firelor de păr, apoi îndepărteaz-o în direcţia opusă.
Preferi epilatoarele electrice? Deşi pot fi folosite pe orice zonă a corpului, acţionează cel mai eficient asupra părului fin, având priză mai mare la firele crescute pe picioare faţă de cele din zona bikinilor. Dacă eşti obişnuită să aplici cremă pe corp după fiecare duş, iar pielea poate fi pentru scurtă vreme lipicioasă, cel mai bine e să-l foloseşti înainte.  Pentru situaţiile când eşti pe fugă, aplică o cremă depilatoare – în majoritatea ca-zurilor când se foloseşte epilatorul, pielea are nevoie de câteva ore pentru a scăpa de punctele roşii, deloc sexy.

Când ceara atacă

Senzaţia de ceară fierbinte smulsă de pe zonele sensibile durează câteva secunde, dar anumite efecte se resimt multă vreme. Mirela Păduraru, trainer cosmetică şi machiaj profesional la Aquarium Spa (www.aquariumspa.ro), are soluţii.
> Roşeaţa: Picioarele par ca şi cum ar fi arse de soare la o săptămână de la epilare.
Cauza. Ceara a fost prea fier-binte ori a fost înlăturată fără contrapresiune.
Cum tratezi. Dacă roşeaţa persistă mai mult de 24 de ore, pulverizează apă termală şi mergi la medicul dermatolog.
Cum previi. Cu două zile înainte, exfoliază şi hidratează intensiv pielea.
> Inflamare: Multe zile după epilare observi un fir de păr sub piele şi aspectul de coş.
Cauza. Se poate ca foliculul de păr să fi fost infectat de o bacterie, din cauza cosmeticienei care nu a dezinfectat zona.
Cum tratezi. Nu căuta remedii pentru acasă, ci consultă-ţi dermatologul care va hotărî dacă ai nevoie de antibiotic.
Cum previi. Specialiştii re-comandă epilarea SPL (Square Pulse Light) – o nouă generaţie de epilare defintivă (un impuls SPL e echivalentul a cinci impulsuri IPL).
> Sângerare. Pe piele, rămân puncte mici de sânge.
Cauza. Dacă firul de păr e gros, de regulă, rămân semne când e smulsă rădăcina. La fel şi dacă pielea este îngroşată.
Cum tratezi.  Asigură-te că ceara întrebuinţată e de unică folosinţă, iar zona epilată e ştearsă la final cu o soluţie dezinfectantă.
Cum previi. Nu e nevoie. Dacă foliculul de păr a fost distrus definitiv, părul nu va mai creşte la loc, ceea ce e un lucru bun.

Afla cele mai bune sfaturi despre epilarea cu ceara acasa. Vezi si cum se face epilarea inghinala acasa si cum se realizeaza in siguranta epilarea cu zahar acasa!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter