Bureții naturali sau bureții sintetici. Care sunt cei mai buni!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 19 decembrie 2022, 12:47

Bureții naturali sunt alternativa cea mai bună la bureții sintetici, făcuți din plastic. Ei sunt prietenoși și cu pielea ta, dar și cu mediul înconjurător. Cu toate acestea, multe femei consideră bureții naturali prea aspri și preferă bureții din plastic moale.

Cuprins

Află care sunt bureții naturali, de unde provin, din ce sunt făcuți și care sunt avantajele sau dezavantajele lor în comparație cu bureții sintetici.

Pentru mediu, bureții naturali sunt cea mai bună alegere. Dacă ești ecologistă și ești conștientă de dezastrul pe care îl generează plasticul în natură, ar trebui să alegi produse ecologice și produse realizate din materiale biodegradabile. Așadar, descoperă din ce sunt făcuți bureții naturali, cum se folosesc și cum se întrețin pentru a rezista mai mult timp.

Tipuri de bureți naturali. Origine și textură

Bureții naturali par aspri la prima vedere, uscați, fragili și casanți. Cu toate acestea, când se umezesc bine la duș ei se înmoaie și devin flexibili. Sunt bureți excelenți pentru masaj și pentru exfolierea pielii.

Cei mai fini pot fi folosiți la baie, dar cei mai rezistenți dintre ei pot fi folosiți și la bucătărie pentru a spăla vasele. Astfel, vei genera mai puține deșeuri din plastic, având în vedere că trebuie să schimbi bureții sintetici pentru vase odată la 2 – 3 săptămâni.

Bureții de mare

Bureții naturali sau bureții sintetici. Care sunt cei mai buni!

Numiți și porifera, bureții naturali din mare sunt organisme care au capacitatea de a se reproduce foarte ușor. Lipsite de sistem nervos, aceste organisme marine cresc atașate de stânci în adâncul mării, în colonii de zeci sau sute de indivizi. Chiar dacă o parte din ei este recoltată, organismele de bază continuă să se reproducă și să se dezvolte în câțiva ani.

Bureții de mare sunt recomandați pentru toate tipurile de piele, deoarece devin moi și elastici când sunt umeziți și nu irită nici măcar pielea sensibilă. Calitatea lor depinde de zonele de origine.

Bureții din Marea Mediterană cresc în ape mai adânci și mai reci, astfel că fibrele lor sunt mai tari și mai rezistente. Bureții din Marea Caraibelor, spre exemplu, cresc în ape mai calde și mai puțin adânci, iar textura lor este mai fină și mai puțin rezistentă.

Formele și culorile bureților de mare sunt foarte variate, ei fiind tot mai solicitați pe piață, în detrimentul bureților de plastic. În prezent, aproximativ 15% din bureții care cresc în mări și oceane ajunge în comerț.  

Bureții Konjac

Bureții naturali sau bureții sintetici. Care sunt cei mai buni!

Acești bureți sunt făcuți din rădăcina poroasă a plantei Amorphophalus Konjac, folosită încă din Antichitate în Asia, în special în Japonia. Planta se folosește adesea în bucătărie la supe, dar rădăcina ei cu o textură poroasă și fină este folosită în special pentru bureții de baie, mai ales pentru curățarea tenului.

Bureții Konjac sunt apreciați de japoneze care îi folosesc aproape zilnic pentru a curăța porii și pentru-și face un masaj delicat al feței. Studiile recente au demonstrat că acești bureți ajută la controlul sebumului și sunt recomandați persoanelor care suferă de acnee. Ei pot fi folosiți inclusiv de către persoanele cu o piele mai sensibilă.

Bureții Konjac pot fi impregnați cu extract de ceai verde, pentru tenul gras, cu pudră din cărbune natural, pentru tenul acneic, sau cu alte extracte și uleiuri esențiale din plante care ajută tenul să fie mai sănătos și luminos.

Bureții din lufe

Bureții naturali sau bureții sintetici. Care sunt cei mai buni!

Lufa este o plantă înrudită cu castravetele, dezvoltă lujeri lungi și așa numitele lufe ovoidale, care sunt comestibile când sunt fragede. Lufele care se maturizează, se usucă și capătă la interior o textură din fibre aerată și fină. Ele se curăță de coajă și se folosesc ca atare pentru baie.

Lufele sunt puțin mai aspre decât bureții de baie și sunt recomandate mai ales pentru masajul pielii pe corp și picioare. Cu toate acestea, în contact cu apa se înmoaie și devine foarte plăcut să te cureți și să îți masezi pielea la duș cu acești bureți naturali. De asemenea, sunt foarte buni pentru masajul anticelulita la duș.

Lufele sunt folosite și pentru spălarea vaselor la bucătărie sau pentru curățarea mochetelor, covoarelor și a blatului din bucătărie.

Bureții din fibră de cocos

Bureții naturali sau bureții sintetici. Care sunt cei mai buni!

O altă alternativă la bureții sintetici sunt bureții realizați din fibre de cocos. Aceștia sunt cei mai tari și sunt recomandați doar pentru masajul și exfolierea tălpilor. În schimb, pot fi folosiți în gospodărie pentru a curăța tot felul de pete persistente de pe blaturi și parchet sau pot fi folosiți pentru a curăța temeinic ustansilele din lemn, oalele și cratițele pătate de grăsime.

Bureții din vâscoză și in

Vâscoza și inul sunt materiale 100% naturale, vâscoza fiind realizată din fibre fine de celuloză. Bureții naturali din vâscoză și in sunt folosiți pentru ten și corp și sunt bureți foarte fini, excelenți pentru a exfolia delicat pielea la fiecare duș.

Bureții naturali. Care sunt beneficiile și avantajele lor

Așa cum le spune și numele, bureții naturali sunt ecologici și biodegradabili. Ei nu conțin nicio substanță sintetică, nu conțin parfumuri sintetice sau coloranți. Există și bureți naturali impregnați cu uleiuri esențiale sau coloranți, dar este de preferat să îi eviți, dacă ești adepta unui stil de viață cât mai prietenos cu natura.

Bureții din materiale naturale sunt recomandați pentru orice tip de piele, inclusiv pentru persoanele cu piele acneică, cu rozacee sau cu un fond sensibil la alergii. Bureții naturali nu agravează bolile de piele, dermatitele, iritațiile sau acneea.

Datorită texturii lor poroase, bureții naturali rețin mai multă apă și fac mai multă spumă. Astfel că vei folosi mai puțin gel de duș.

Bureții naturali ajută la curățarea porilor, masează pielea delicat, exfoliază și îndepărtează eficient resturile de celule moarte de la suprafața pielii. Ei sunt de preferat celor sintetici, chiar dacă sunt mult mai scumpi.

Cum se folosesc și cum se întrețin bureții naturali

Alege doi, trei bureți naturali pentru baie, în funcție de textura lor. Folosește bureți de mare sau bureți Konjac pentru ten, și bureți de mare sau lufe pentru corp.

După fiecare folosire, bureții naturali trebuie clătiți foarte bine cu apă și lăsați să se usuce complet. Astfel, le vei prelungi viața. De aceea, este recomandat să folosești alternativ 2, 3 bureți de baie.

Bureții naturali au capacitatea de a limita dezvoltarea bacteriilor, dar pot fi igienizați o dată pe săptămână în apă cu sare, clătiți foarte bine și apoi lăsați să se usuce.

În general, durata lor de viață este de 6 – 8 săptămâni.

Bureții sintetici. Ce avantaje și dezavantaje au!

Bureții naturali sau bureții sintetici. Care sunt cei mai buni!

Bureții clasici de baie, făcuți din material plastic sunt tot mai des înlocuiți de bureți din silicon. Aceștia din urmă sunt mai fini, mai delicați cu pielea ta și mai elastici.

Cu toate acestea, bureții sintetici ar trebui înlocuiți cu bureții naturali, și la baie, și în bucătărie. Deși ei rezistă luni de zile și sunt mult mai ieftini decât bureții naturali, sunt un pericol pentru mediu. Plasticul nu se descompune în natură. Transformat în particule minuscule, așa numitele microplastice, el ajunge în hrana peștilor și în hrana animalelor și apoi în hrana noastră.

Pe de altă parte, mulți bureți din plastic mai dur afectează pielea pe termen lung, ei provoacă iritații și microabraziuni care favorizează apariția coșurilor sau a bolilor de piele. Dacă nu sunt dezinfectați în mod corect, bureții din plastic rețin tot felul de bacterii și ciuperci care provoacă apariția micozelor și dermatitelor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter