Coafură: Află totul despre vopsirea părului!

De Erika Chivu, pe

De ce nu obţii niciodată culoarea dorită? De ce părul vopsit e atât de uscat? Află răspunsul la aceste întrebări şi la multe altele.

Cum funcţionează vopseaua de păr

Vopsirea permanentă se face în doi paşi, care datorită vopselelor moderne, au loc simultan:
1. Un oxidant – de obicei peroxid de hidrogen – îndepărtează culoarea naturală a părului.
2. Un colorant pătrunde în profunzimea firului de păr şi îl colorează. Pentru asta este nevoie de o substanţă – de obicei amoniac – care să deschidă cuticulele pentru a permite pătrunderea colorantului.
Vopseaua semi permanentă conţine molecule de pigment mai mici, care pătrund în interiorul firului de păr fără a fi nevoie de amoniac care să deschidă cuticulele. Însă acele molecule minuscule nu pot pătrunde decât la suprafaţă, ceea ce înseamnă că pigmentul dispare în timp.

De ce vopseaua îţi strică părul

Principalul vinovat este vopseaua permanentă pentru că, atunci când acţionează asupra lor, amoniacul distruge câte puţin cuticulele firului de păr. La fiecare nouă vopsire, cuticulele sunt afectate şi mai tare, iar în timp firul rămâne fără acest strat protector, ceea ce înseamnă că devine uscat, tern, se electrizează uşor şi se rupe uşor.
Ca să nu îţi strici părul trebuie să aştepţi cel puţin patru săptămâni între două vopsiri.

De ce nu obţii exact culoarea dorită

Probabil ţi s-a întâmplat de multe ori să visezi la o culoare şi să obţii alta, deşi ai respectat cu sfinţenie indicaţiile de pe ambalaj. Iată care sunt posibilele motive:
• Dacă foloseşti vopsea semi-permanentă, culoarea finală este o combinaţie între culoarea vopselei şi culoarea naturală a părului tău.
• Părul deja vopsit sau decolorat poate “reacţiona” într-un mod imprevizibil la o nouă vopsire.
• Dacă în procesul de vopsire se foloseşte apă, aceasta poate modifica culoarea finală prin mineralele sau clorul pe care îl conţine.
• Anumite medicamente schimbă structura firului de păr.
• Textura firului de păr influenţează şi ea culoarea finală.
• Anumite şampoane pot bloca acţiunea vopselei dacă sunt folosite chiar înainte de vopsire.

Poţi să-ţi vopseşti părul în timpul menstruaţiei?

Răspunsul este DA. Sigur ai auzit că vopseaua nu “prinde” în timpul menstruaţiei. Este doar un mit. Culoare rezultată în urma vopsirii poate fi influenţată de textura firului de păr, dar aceasta este condiţionată genetic şi nu se modifică în cursul ciclului menstrual, indiferent de variaţiile hormonale.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter