5 semne că folosești crema hidratantă greșită

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Luni, 27 februarie 2023, 15:40

Rutina de îngrijire a pielii variază pentru fiecare, dar implică aproape de fiecare dată o cremă hidratantă. Dacă folosești un produs de mai multe ori pe zi, vrei să fii sigură că îți ajută pielea, nu o rănește. Dacă ai observat schimbări la nivelul pielii, chiar dacă umezi același regim de îngrijire de zeci de ani, poate fi necesar să îți schimbi crema hidratantă. 

Cu toate acestea, nu încerca să rezolvi singură aceste probleme. Cea mai bună mișcare este să vezi un dermatolog dacă te confrunți cu anomalii ale pielii.

Crema hidratantă trebuie aleasă în ton cu vremea de afară

Pielea ta se schimbă odată cu anotimpurile, locația geografică și, din păcate, vârsta. Adesea, pielea oamenilor devine mai uscată pe măsură ce îmbătrânesc, așa că, chiar dacă sistemul de îngrijire a pielii creat pentru pielea „grasă” sau „normală” a funcționat toată viața, probabil că va trebui să renunți la anumite produse de-a lungul anilor. 

În aceeași notă, nu uita că și produsele de îngrijire a pielii expiră. Nu ar trebui să păstrezi o cremă hidratantă mai mult de un an sau dacă are își modifică textura, culoarea sau mirosul.

Când alegi o cremă hidratantă, e bine să te asiguri că e în ton cu vremea de afară. Dacă vara este cald, vei vrea să alegi o formulă mai ușoară. Când vine iarna, pielea ta uscată va avea nevoie de mai multă hidratare.

„În timpul iernii, cu umiditatea scăzută și încălzitoarele pornite, pielea oamenilor devine uscată, așa că atunci vei vrei să folosești o cremă hidratantă mai consistentă”, spune Dr. B. Fred Bodie de la USA Health Dermatology, Alabama.

Crema hidratantă de zi și crema de noapte

Indiferent de sezon, nu uita să achiziționezi o cremă hidratantă cu SPF. Protejarea pielii de pe față de razele solare este importantă pentru sănătatea și procesul de îmbătrânire și acesta este un lucru care nu se va schimba niciodată.

Dr. Rutledge Forney din Atlanta le recomandă pacienților săi să folosească două creme hidratante diferite. „Dimineața, o cremă hidratantă ar trebui să aibă un SPF de cel puțin 30 și să fie aplicată pe față, pe gât și pe piept”, spune dr. Forney. „Noaptea, sărim peste SPF și le îndemn să folosească o cremă hidratantă cu retinol”.

Cu toate astea, nu trebuie să își faci griji dacă pielea ta este sensibilă la retinol. „Dacă nu pot tolera retinolul, atunci o cremă hidratantă cu un antioxidant precum resveratrolul (partea utilă a vinului), ceaiul verde sau vitamina C vor spori efectele tratamentului de noapte”, mai spune Dr. Forney, conform Southern Living.

Acum, că aveți elementele de bază, iată care sunt semnele că utilizați o cremă hidratantă greșită!

Fața ta e plină de erupții cutanate sau e tot timpul roșie

Există diferite motive pentru care s-ar putea să ai o erupție cutanată sau pielea tot timpul roșie. În primul rând, poate să conteze foarte mult că ai pielea sensibilă. Ca întotdeauna, cere părerea unui dermatolog pentru a descoperi cauza. Este posibil să ai o erupție cutanată pentru că ești alergică la un ingredient din crema hidratantă sau trebuie să treci de la o formulă parfumată la una care nu are parfum.

„Cremele hidratante ușoare și blânde sunt cele mai bune”

„Cremele hidratante ușoare și blânde sunt cele mai bune pentru această categorie de femei. Amintiți-vă, simplitatea este cheia”, spune Dr. Corey „Deși este ușor să fii ademenită de produse care conțin retinol și hidroxiacizi, pentru că pot combate îmbătrânirea, aceste ingrediente sunt iritante și ar putea să nu fie cele mai bune pentru o piele sensibilă”.

Dacă vezi o erupție cutanată în apropierea sprâncenelor și a nasului, s-ar putea să te confrunți cu dermatita seboreică, care mai este denumită „mătreața feței”. Dr. Bodie crede că oamenii presupun că dermatita seboreică este doar uscăciune, așa că se hidratează excesiv pentru a o vindeca. Hidratarea va ajuta, dar există câteva lucruri pe care ar trebui să le facei mai întâi.

„Folosește șampon pentru mătreață, dar adaugă crema de miconazol la rutina ta de hidratare pe timp de noapte”, adaugă dr. Bodie.

O afecțiune comună numită rozacee ar putea fi, de asemenea, cauza pielii tale roșie. Chiar dacă pielea ta se simte grasă atunci când ai rozacee, ar trebui să aplici totuși un anumit tip de cremă hidratantă.

Ai pielea uscată!

Dacă pielea ta este încă extrem de uscată după aplicarea cremei hidratante, este timpul pentru o schimbare. Pentru unele dintre noi, senzația de strângere a pielii este primul semn de uscăciune, iar machiajul care pare „crăpat” este un alt indiciu. Peeling-ul sau petele uscate care sunt mai închise la culoare decât restul feței sunt semne majore că pielea ta are nevoie de o altă cremă hidratantă cât mai curând posibil.

Deși ar trebui să exfoliem ușor pentru a elimina pielea moartă și decojită cauzată de uscăciune, e bine să ne asigurăm că nu exfoliem prea mult, ceea ce poate duce la uscarea continuă.

„Pielea extrem de uscată sau pielea iritată de cremele hidratante poate fi ajutată prin utilizarea uleiului mineral pentru demachiere. Folosește cu moderație vaselina pentru a hidrata în jurul ochilor și uleiul mineral pentru a-ți hidrata fața”, spune Dr. Bodie. 

Te lupți cu acneea!

„Dacă pielea ta este predispusă la acnee, ar trebui să încerci o cremă hidratantă mai ușoară”, susține Dr. Hartman. „În loc de cremă, încearcă un ser sau un gel hidratant care conține acid hialuronic”, adaugă medicul. Deși instinctul îți spune că poate să își usuce acneea, pielea ta are nevoie de consistență în îngrijirea zilnică. Dacă te lovești de erupții, caută creme hidratante ușoare, seruri sau geluri care sunt pe bază de apă și nu pe bază de ulei.

„Loțiunile și cremele consistente pot înrăutăți congestia porilor și pot duce la creșterea producției de ulei care poate exacerba acneea”, spune dr. Hartman. 

Ai tenul tot timpul gras!

„Dacă observi că pe tot parcursul dimineții, pielea ta strălucește puțin prea mult, este posibil ca loțiunea hidratantă să-ți ofere prea multă strălucire”, mai spune Dr. Hartman. „O cremă hidratantă care conține acid salicilic poate fi la îndemână pentru a contracara acele glande uleioase hiperactive”.

Ar trebui să utilizezi creme hidratante pe bază de apă și nu pe bază de ulei pentru tenul gras.

Ai mici umflături pe piele!

Dacă vezi mici grupuri de umflături albe pe față, nu te confrunți cu o acnee. Aceste umflături albe se numesc milia și, deși nu ar trebui să te alarmezi, ar trebui să mergi la un dermatolog care să te ajute să-ți readuci pielea pe drumul cel bun.  „Efectul secundar al folosirii unei creme hidratante greșite este dezvoltarea miliei, mici umflături albe și dure pe față în zone aleatorii”, afirmă Dr. Forney. 

„Acest lucru se întâmplă frecvent dacă folosești o cremă hidratantă pentru corp pe față, dar se poate întâmpla și dacă folosești creme hidratante mult prea grele”.

Pielea de pe față este mai sensibila decât în alte părți ale corpului, așa că ar trebui sa folosești întotdeauna produse care specifică că sunt pentru față. Utilizarea loțiunii de corp pe față nu este niciodată o idee bună.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter