WhatsApp, vizată de un atac cibernetic

De Oana Savin, pe
WhatsApp, deținută de Facebook, a fost ținta unui atac cibernetic ce a avut ca scop instalarea unui program clandestin de monitorizare.

Potrivit companiei, aplicația a vizat un „număr precis” de utilizatori, fiind orchestrată de „un actor cibernetic avansat”.

WhatsApp a lansat un update care a eliminat această vulnerabilitate și a îndemnat utilizatorii să își actualizeze aplicația ca măsură de precauție, relatează Sky News.

Echipa de securitate a companiei a fost prima care a identificat vulnerabilitatea, la începutul lunii mai, și a informat grupuri pentru protecția drepturilor omului, câteva firme de securitate și Departamentul de Justiția american.

Hackerii au folosit funcţia de apelare vocală a aplicaţiei WhatsApp pentru a suna victima, în scopul instalării unui program clandestin de monitorizare, care era instalat chiar dacă victima nu răspundea la apel.

Atacul are toate semnele distinctive ale unei companii private care lucrează cu guverne pentru furnizarea de programe de tip spion care preiau controlul asupra funcţiilor sistemelor de operare ale telefoanelor mobile”, se arată într-un comunicat al WhatsApp.

Conform publicației Financial Times, programul folosit în acest caz a fost dezvoltat de compania israeliană de securitate NSO.

Vulnerabilitatea a fost utilizată pe data de 12 mai în cadrul unui atac cibernetic ce a vizat telefonul mobil al unui avocat din Marea Britanie. Avocatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este implicat într-un proces împotriva NSO, intentat de un grup de jurnalişti mexicani şi un dizident saudit.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter