Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/pasalau1.dev.unica.ro/site/wp-content/themes/unica-clean/single.php on line 52

Un român, naș pentru 15 copii din Africa

De Oana Dinu, pe

Pasionat de călătorii, Andrei Vlădăreanu, un avocat din Prahova, și-a propus să vadă cât mai mult din lume și să cunoască oameni. A ajuns în Africa și n-a plecat de acolo doar cu amintirile. A nășit 15 copii africani și a înfiinţat fundaţia „Love Africa“.

Andrei Vlădăreanu a străbăt lumea în lung și-n lat, dar Africa este un loc aparte pentru el. În urmă cu zece ani, când a pășit prima oară pe pământ african, la invitația unui prieten bulgar, nu și-a imaginat că va reveni acolo și va pune bazele unei asociații pentru a strânge fonduri menite să îi ajute pe copiii săraci din acele zone, conform Adevărul.ro.

Totul a pornit de la întâlnirea cu Erick, șerpașul care l-a ajutat să urce pe Kilimanjaro. Tânărul african i-a stârnit simpatia și așa a început prietenia lor. El a fost primul care a beneficiat de ajutorul lui Andrei Vlădăreanu, iar atunci când și-a dorit să devină creștin ortodox, românul l-a nășit:

„S-a înscris la şcoală şi, pentru că mi-era frică să nu cheltuiască banii pe altceva – şi bine am făcut –, am trimis banii direct şcolii. A făcut cursurile şi apoi a început să tragă de mine să revin. Şi am tot revenit până când am fost de vreo zece ori în Africa. Aproape în toate excursiile l-am luat şi pe el cu mine şi mi-a fost foarte de folos, pentru că, vorbind limba locală, negocia el înainte preţurile la cazări, fără să vadă cineva că clientul poate fi un alb. Scoatea totul la jumătate de preţ“, spune Andrei Vlădăreanu.

În lungile călătorii pe care le-au făcut împreună pe tărâmurile africane, românul a descoperit o realitate dură a Africii, ce nu apare niciodată la televizor: „În călătoriile mele în Africa, am dat în Zanzibar peste copiii localnicilor cu zdrenţe pe ei, strânşi grămadă în faţa unei dughene unde se vindea alcool de cea mai proastă calitate, tutun şi alte mizerii. Aveau un scaun scos în faţă pe care se afla un televizor cu tub, şi acolo toţi copiii se înghesuiau să se uite la acel mic ecran, probabil singurul televizor din sat. Iar la 50 de metri mai încolo, era un hotel de lux. Asta este Africa, lux extrem şi sărăcie extremă. Nu vreau să-i judec pe oamenii aceia, dar e foarte dureros. Eu sunt de partea africanilor, dar asta nu înseamnă că nu-i judec şi pe ei. Defectul lor cel mai mare este că nu respectă reguli. Să ştiţi că ceea ce vedeţi la National Geographic nu are nicio legătură cu Africa. Eu nu am reuşit să găsesc un colţ de junglă aşa cum se vede în reportaje. Acum ştiu că dacă operatorul lor ar muta doar puţin camera stânga-dreapta, s-ar schimba tot“, a povestit el.

La îndemnul ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei, şi sprijinit de ÎPS Inochentie Byakatonda, episcopul de Burundi şi Rwanda, avocatul român Andrei Vlădăreanu a înfiinţat o asociaţie care se ocupă de copiii săraci din Africa.

Întrebat de ce a ales să ajute oamenii din Africa, când în România sunt destui care au nevoie de sprijin, Andrei a mărturisit că satisfacția este mai mare: „Eu, dacă vreţi, sunt un afacerist duhovnicesc. Cu un dolar în România nu pot să cumpăr atâta bucurie câtă pot cumpăra acolo, în Africa. Eu nu am resurse foarte mari, aşa că nu pot să risipesc. Investesc acolo unde este profitul mai mare duhovnicesc. Eu îmi propun să fac acolo ceva, nu ştiu dacă o să şi reuşesc“.

Sursă foto: Adevărul.ro

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter