Statistici îngrijorătoare: foametea s-a înrăutățit la nivel mondial. Aproape un sfert din populația Africii e subnutrită

De Unica.ro, pe
Nivelul de foamete și malnutriție la nivel mondial s-a înrăutățit anul trecut din cauza pandemiei de COVID-19, după cum arată un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Numărul persoanelor subnutrite rămăsese aproape neschimbat timp de cinci ani. Anul trecut însă a crescut cu 118 milioane de oameni față de 2019, ajungându-se la 768 de milioane (echivalentul a 10% din populația lumii), după cum arată Reuters.

Raportul a fost autorizat de agenții ONU, printre care Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Programul Mondial pentru Alimentație (PAM) și Organizația Mondială a sănătății (OMS), reprezentând prima evaluare complexă a nutriției pe timp de pandemie.

„Din păcate, pandemia continuă să expună punctele slabe ale sistemelor noastre alimentare, care amenință viețile și mijloacele de trai”, au declarat agențiile ONU într-o declarație comună, potrivit Digi 24. Nicio regiune a lumii nu a fost cruțată”.

Citește și: Prognoză sumbră de la „Dr. Doom”: Vine „mama tuturoror crizelor”

Citește și: UE vrea să pună capăt exploatării copiilor prin muncă până în 2025

Citește și: Predicții sumbre ONU: cât de rău va arăta viața pe Terra peste 30 de ani

Citește și: Sondaj: aproape două treimi din români s-ar muta la țară

Economistul șef al PAM, Arif Husain, a spus, la rândul său: „Cele mai grave temeri ale noastre se împlinesc. Inversarea nivelurilor atât de ridicate va dura ani, dacă nu chiar decenii”.

În 2021, există un impuls diplomatic sporit pentru a combate problema subnutriției și lipsei siguranței alimentare, dar provocarea este imensă, conform raportului ONU. Astfel, numărul persoanelor care nu au acces la alimente adecvate întregul an a crescut cu 320 de milioane anul trecut, ajungând la îngrijorătoarea cifră de 2,37 miliarde. Practic, în ultimul an s-a crescut cât în cinci din anii precedenți.

Sunt 768 de milioane de persoane subnutrite în lume, dintre care 418 milioane se află în Asia, 282 milioane în Africa, 60 de milioane în America Latină și Caraibe. În Africa, procentul de oameni subnutriți raportat la populație este de 21%, mai mult decât dublu față de celelalte regiuni menționate.

Insecuritatea alimentară a crescut la mijlocul anilor 2010, mai ales în țările măcinate de conflicte, schimbări climatice, recesiuni economice sau inegalități sociale.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter