Descoperire uluitoare: Un cântec al anilor 1990 poate salva vieți

De Oana Savin, pe
Un studiu realizat de oamenii de știință spanioli a relevat faptul că o piesă ce a făcut furori în anii 1990 poate salva vieți. Este vorba despre cântecul „Macarena” care ar impune ritmul cardiac pentru un masaj cardiac.

Conform studiului spaniol, piesa celor de la Los del Rio, lansată în anul 1993, oferă ritmul potrivit în cazul unei astfel de intervenții de urgență, ce necesită între 100 și 120 de compresii pe minut, relatează Le Figaro.

Citește și: Asculta noua piesă Vik Leifa, ”A la playa”

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, de la Universitatea sutonomă din Barcelona şi de la Spitalul clinic din acealaşi oraş au recrutat pentru acest studiu 164 de studenţi la medicină pe post de cobai.

Studenții au fost separați în trei grupe, însărcinate să facă masaje cardiace pe manechine timp de două minute.

Cele mai bune rezultate le-au avut cei care au folosit un metronom reglat la 103 bătăi pe minut, graţie unei aplicaţii pe telefonul inteligent: 91% dintre ei au ţinut cadenţa recomandată.

74% dintre cei care au respectat această cadenţă au urmat ritmul cântecului „Macarena”. Din cei care nu au avut de respectat instrucţiuni doar 24% au respectat cadenţa corectă.

Citește și: Maluma i-a furat o piesă lui Fuego. Ce spune artistul român despre plagiat

Cercetătorul Enrique Carrero Cardenal a declarat că ”atât aplicaţia cât şi instrumentul de menmotehnică asociat cântecului „Macarena” au ameliorat calitatea compresiilor toracice”.

Însă, adaugă el, „Macarena” are un avantaj: Cei care au folosit ritmul melodiei au demarat mai repede procedura, în timp ce voluntarii care au ascultat metronomul au avut „cea mai mare întârziere înainte de a executa prima compresie”.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter