Trei scriitori ruşi pe care să nu-i ratezi

De Roxana Andrei, pe

Dostoievski, Bulgakov şi Tolstoi sunt trei autori ruşi pe care trebuie să îi citeşti. Numele lor răsună în literatura universală şi romanele lor sunt considerate cărţi de căpătâi.
Mai nou la modă este să-i citeşti şi să-i discuţi pe autorii ruşi, ceea ce nu deranjează câtuşi de puţin, atâta timp cât se citesc romanele lor.

Paulo Coelho este răsuflat e timpul pentru Dostoievski, Bulgakov şi Tolstoi!

Fiodor M. Dostoievski este unul dintre cele mai celebre nume din literatura rusă şi romanul său „Idiotul” este probabil cea mai cunoscută scriere a sa.

A influenţat literatura universală prin toate operele sale care marchează profund, fiind precursorul modernismului în ceea ce priveşte abordarea, stilul şi temele tratate.

S-a născut în 1821 în Moscova şi s-a stins în 1881.

O temă principală pe care autorul o foloseşte este despre conflictele interioare ale personajelor sale contrastante şi uneori paradoxale. Analiza psihologică, a societăţii şi a influenţei politice asupra vieţilor oamenilor,  căutarea unei armonii interioare şi tragismul individual sunt alte elemente pe care le veţi întâlni des în scrierile sale.

Trei scriitori ruşi pe care să nu-i ratezi„Idiotul” este unul dintre romanele sale pline de mister, dar şi de suspans care-l are în centrul poveştii pe bunul (şi celebrul) prinţ Mîşkin, un tânăr bolnav şi redus mintal, de-o bunătate incredibilă.

În jurul lui apar alte personaje dinamice croite cu măiestrie care trezesc indignare şi interes cititorului.

Nastasia Filippovna este şi ea o figură memorabilă, o tânără excentrică şi halucinantă care-i fură minţile prinţului.

În jurul celor doi roiesc alte şi alte figuri şi apar o sumedenie de situaţii imprevizibile care te vor ţine cu sufletul la gură: de la dragoste, la crimă la jocuri prieteneşti sau crize de gelozie, cu siguranţă vei fi captivată de tot ce se petrece.

Romanul se găseşte la editura Polirom şi costă 59.50 de lei.

Alte titluri: „Fraţii Karamazov” (editura Corint în curs de apariţe) , „Crimă şi pedeaspsă” (editura Corint preţ 37.11 lei), „Demonii” (editura Polirom preţ 55.00)

Mihail Bulgakov s-a născut la Kiev în Ucraina în anul 1891 şi este recunoscut în lume ca un mare jurnalist, prozator şi dramaturg rus. Una dintre cele mai cunoscute şi iubite opere ale autorului este „Maestrul şi Margareta”. Este şi romanul care l-a făcut celebru.

Este un scriitor al satirei şi al tragismului îmbinat cu elemente fantastice.
Din cauza atacurilor subtile asupra trupelor albgardiste a fost cenzurat în Rusia.
Autorul a suferit cumplit din cauza aceasta, multe din frustrări regăsindu-se în textele sale şi chiar în piesele de teatru.

Existenţa sa zbuciumată, cu depresii multiple şi crize aproape paranoice din cauza regimului opresiv stalinist, l-a doborât în primăvara anului 1940.

A colaborat cu „Teatrul de Artă din Moscova” unde a pus în scenă mai multe piese care se bucură de mult success din partea publicului, dar şi de atacuri din partea criticilor oficiali.

În 1980, la patruzeci de ani de la decesul autorului scrierile sale au putut fi publicate în Rusia.

Trei scriitori ruşi pe care să nu-i ratezi„Maestrul şi Margareta”
este ultimul roman scris pe patul de moarte până în ultima zi din viaţă. Orb, autorul i-a dictat soţiei Maria Sergheena, modificările acestuia.
 
Este o scriere fantastică unde Diavolul apare deghizat în Moscova pe care o transformă în haos şi se întretaie cu povestea lui Iisus care se împrietenşte cu călăul său, Pilat din Pont.

Pe lângă cele două secvenţe planează şi drama Maestrului, scriitor ratat, care îşi pierde marea iubire, Margareta, din cauza constrângerilor societăţii.

Deşi suferă pe pământ, cei doi îndrăgostiţi îşi vor săvârşi iubirea în alt plan.

Romanul se găseşte la editura Humanitas şi costă 49 de lei.

Alte titluri: „Inimă de câine” – culegere de nuvele (editura Polirom, preţ 22.90 lei), „Cupa vieţii” (editura Polirom preţ 22.95 lei),  „Garda Albă” (Editura Polirom, 59.95 lei)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter