Tradiţii şi obiceiuri româneşti ciudate în ziua de Paşte

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Luni, 22 noiembrie 2021, 12:10

Paştele creştin ortodox s-a împletit la începuturile timpului cu tradiţii vechi din bătrâni şi obiceiuri păgâne. Iată câteva tradiţii şi obiceiuri româneşti ciudate în ziua de Paşte.

Cuprins

Hunedoara: femeia bate bărbatul

În Hunedoara, există mai multe zone unde în Sâmbăta Mare sau chiar în duminica Paştelui, femeile trebuie să-şi „bată” bărbaţii pentru a le reaminti cine a muncit pentru masa de Înviere şi cine conduce gospodăria.
Femeile ating obrazul bărbaţilor cu nuiele de salcie sau flori cu tija lungă, simbolizând importanţa lor în familie, dar şi delicateţea lor.

Mureş: bărbatul sparge primul ou de Paşte

De asemenea, în satul Boiu, din Mureş, se spune că este bine ca bărbatul să fie cel care sprge primul ou, pentru ca familia să ştie mreu unde au spart oul de Paşte şi dacă se pierd vreodată, să ştie să se întoarcă acasă.

Braşov: Junii braşovului petrec în centrul oraşului

Un alt obicei local şi foarte interesant este cel legat de Junii Braşovului. Tinerii primesc mai întâi funcţii, sunt investişi noii şerji (vătaf, sutaş, armaş, etc).
Apoi, după ce şi-au primit sarcinile, junii pornesc spre piaţa Unirii, unde dansează cu buzdugane primite odată cu noua funcţie.
După ceremoniile de investire, junii merg la slujba de vecernie împreună cu preoţii şi localnicii care vor să asiste.

Vâlcea: Văduvele scot mese pentru soţi morţi

La Râmnicu Vâlcea, femeile care au pierdut un soţ, sau alt membru drag al familiei, scot afară o masă şi scaune pentru ca sufletele acestora să petreacă şi ele Învierea Domnului.


Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter