Când sunt Rusaliile în 2021. Obiceiuri și tradiții din popor

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 06 mai 2021, 17:35

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai mari sărbători creștine după Paște și se sărbătorește întotdeauna duminica, la 50 de zile de la Învierea Domnului. Rusaliile sau Duminica Mare este sărbătoarea închinată Duhului Sfânt și totodată sărbătoarea întemeierii primei biserici creștine din Ierusalim.

Cuprins

Rusaliile în 2021 vor fi sărbătorite de credincioșii ortodocși și greco-catolici duminică, pe data de 20 iunie. A doua zi de Rusalii, pe data de 21 iunie, creștinii vor avea o zi liberă pentru a se bucura din plin de această sărbătoare. Catolicii sărbătoresc Rusaliile mult mai devreme, pe data de 23 mai, în acest an.

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt asupra celor 12 apostoli este una dintre cele mai mari sărbători de vară, care încheie seria de sărbători pascale începută la Înviere. Rusaliile îmbină deopotrivă credințe vechi, păgâne, cu tradițiile creștinești. În această zi, Duhul Sfânt a coborât asupra apostolilor lui Iisus, dăruindu-le haruri dumnezeiești, darul învățăturii, darul propovăduirii sau al tămăduirii, precum și darul de a vorbi în mai multe limbi străine pentru a se face înțeleși în peregrinările lor prin Europa și Asia Mică.

„Și când a sosit ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc. Și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi” (Fapte 2, 1-4).

Când este Înălțarea Domnului 2021 și ce tradiții se respectă.

Ce înseamnă Rusaliile pentru creștinii din toată lumea

biserica

Coborârea Duhului Sfânt a fost un adevărat miracol și marele dar pe care Dumnezeu l-a făcut credincioșilor Săi, trimițând apostolii în întreaga lume să predice despre credința cea nouă.

Rusaliile reprezintă totodată și întemeierea bisericii creștine, deoarece la 50 de zile după Paști, când evreii sărbătoreau și ei praznicul, Apostolul Petru a vorbit mulțimii adunate în Ierusalim și a convertit la creștinism 3000 de suflete.

Datorită învățăturilor și sfaturilor lui pline de har și înțelepciune, oamenii l-au urmat și au constituit primul nucleu al comunității creștine din Cetatea Sfântă, precum și prima biserică creștină.

Sărbătoarea Rusaliilor sau a Sfântului Duh este una dintre cele mai vechi sărbători pascale. Despre ea au scris Apostolul Petru și Sfântul Luca, a fost descrisă în Constituțiile Apostolice unde erau învățați oamenii să țină sărbătoarea fără să lucreze, atât oamenii liberi, cât și sclavii. Mențiuni ale acestei sărbători datează din secolul al III-lea după Hristos și se știe că era celebrată cu mare bucurie și cu fast în comunitatea creștină din Ierusalim.

Cum se sărbătoreau Rusaliile la începutul creștinismului

În vremurile de început ale bisericii, Pogorârea Sfântului Duh și Înălțarea Domnului erau sărbătorite în aceeași zi, deodată cu una dintre cele mai mari sărbători evreiești denumită cincizecimea sau primirea învățăturii.

La evrei, acest mare praznic de vară prin care era pomenită primirea Tăblițelor Legii pe muntele Sinai de către profetul Moise, era sărbătorit cu pelerinaje și rugăciuni la templu, unde oamenii mergeau cu flori, cu fructe, cu mici ofrande și împărțeau din avutul lor celor mai sărmani.

Totodată, evreii își decorau casele cu flori și crengi cu frunze tinere și petreceau cu mese în familie. În această perioadă, se strângeau grânele coapte și se culegeau primele roade ale pământului, drept pentru care la evrei era cunoscută și drept sărbătoarea secerișului.

Păstrând o parte din tradițiile evreiești, creștinii sărbătoreau și ei Rusaliile adunându-se la biserică, aducând fructe și bucate, pâine și vin, și ascultând cu mare evlavie predicile apostolilor.

Erau interzise spectacolele la circ și teatru și jocurile păgâne. Casele se împodobeau cu ramuri verzi, de nuc sau de tei, iar femeile coceau pâini dospite și le dădeau de pomană.

Obiceiuri românești de Rusalii

Când sunt Rusaliile în 2021. Obiceiuri și tradiții din popor

Fiind una dintre cele mai vechi sărbători creștine, Rusaliile au adunat de-a lungul timpului numeroase obiceiuri și credințe.

Credincioșii pregătesc coșuri cu bucate și frunze de nuc sau ramuri de tei pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite. Cu aceste frunze, decorează apoi icoanele și ferestrele casei. Tradiția spune că frunzele de nuc închipuie limbile de foc ale Duhului Sfânt care s-au pogorât asupra apostolilor și le-au dăruit harul miracolelor.

Frunzele de nuc se păstrează tot anul la icoane. În unele zone, credinioșii mai folosesc și frunze de pelin sau de usturoi, având credința că aceste plante străvechi ne apără de rele, de necazuri și de Necuratul.

Sâmbăta, dinainte de Rusalii, femeile coceau colaci și împărțeau oale de lut noi, decorate cu flori, umplute cu vin. Lângă oale și colaci, puneau întotdeauna lumânări aprinse să fie pentru sufletul morților. Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este cunoscută despre Sâmbăta morților sau Moșii de vară.

Credințe din popor și simboluri păgâne

În folclorul românesc, Rusaliile sunt un fel de iele, cu spirit rău, care împart tot felul de boli și necazuri pe unde trec. Ele umblă îmbrăcate în alb, dar puțini sunt cei care le pot vedea. În locurile neumblate de oameni, rusaliile încing hore largi și pârjolesc pământul.

Unii specialiști cred că numele Rusaliilor vine de la Ierusalim. Existau pe vremuri povești despre fetele lui Rusalim Împărat, probabil asociat cu cetatea Ierusalimului.

Oamenii se fereau să intre prin păduri, prin vii și livezi pustii, de teama rusaliilor. Ei își împodobeau casele cu frunze de nuc să se ferească de relele pe care le aduc Rusaliile.

De Rusalii, preotul și enoriașii mergeau la câmp unde se făcea sfeștania și se sfințeau semănăturile și ogoarele.

Flăcăii aduceau de la pădure ramuri de tei care protejau casele de grindină și fulgere.

A doua zi de Rusalii este bine să te speli pe picioare cu un ceai din frunze de pelin, să fii sănătos și puternic tot anul și ferit de necazuri.

În noaptea de Rusalii, femeile pricepute mergeau prin păduri și pe câmp să culeagă ierburile de leac, care aveau acum puteri sporite tămăduitoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter