Solstițiul de iarnă 2021. Când începe iarna astronomică!

De Adina Zamfir, pe

Solstițiul de iarnă 2021 se va petrece pe data de 21 decembrie și marchează începutul iernii astronomice. În multe culturi vechi, solstițiul de iarnă reprezenta începutul unui an nou și era întâmpinat cu festivități și ritualuri închinate zeului Soare.

Solstițiul de iarnă 2021 va avea loc pe 21 decembrie la ora 17:59. Va fi ziua cea mai scurtă, vom avea cele mai puține ore de lumină, și va fi cea mai lungă noapte a anului.

După solstițiul de iarnă, lumina zilei începe să crească aproximativ cu 3 minute în fiecare zi, va ajunge egală cu noaptea la echinocțiul de primăvară și va continua să crească până la solstițiul de vară din 2022 care va avea loc pe data de 21 iunie.

Solstițiul de iarnă 2021, semnificațiile astronomice

Solstițiul de iarnă 2021. Când începe iarna astronomică!

La solstițiul de iarnă 2021, din data de 21 decembrie, Soarele va răsări aproximativ la ora 7:49 și va apune la ora 16:41. În această zi, Soarele se va afla la cea mai mică înălțime față de linia orizontului, iar zilele de 21, 22, 23 și 24 decembrie vor fi zilele cu cea mai scurtă durată a luminii.

Cea mai mică zi din an

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București).   

Ce planete se văd la solstițiu

În preajma zilei de 21 decembrie, datorită faptului că întunericul se lasă atât de repede, pot fi văzute cu ochiul liber câteva planete importante.

Seara, în jurul orei 17:30, se pot vedea Venus și Jupiter, ambele foarte strălucitoare, dacă cerul este senin și atmosfera limpede și curată. Tot în direcția lor, dar cu o lumină mai stinsă se poate vedea și Saturn. Venus este cea mai ușor de reperat pentru că este mai aproape de Pământ.

Dimineața, înainte de ora 7, se poate vedea planeta Marte înspre sud-est.

Datele solstițiului de iarnă 2022 – 2030

Solstițiul de iarnă 2022 – 21 decembrie, ora 23:38

Solstițiul de iarnă 2023 – 21 decembrie, ora 05:27

Solstițiul de iarnă 2024 – 21 decembrie,, ora 11:21

Solstițiul de iarnă 2025 – 21 decembrie, ora 17:03

Solstițiul de iarnă 2026 – 21 decembrie, ora 23:50

Solstițiul de iarnă 2027 – 21 decembrie, ora 04:42

Solstițiul de iarnă 2028 – 21 decembrie, 10:20

Solstițiul de iarnă 2029 – 21 decembrie, ora 09:52

Solstițiul de iarnă 2030 – 21 decembrie, ora 21:29

Solstițiu de iarnă. Semnificații din vechime

Cele două solstiții din timpul anului, solstițiul de vară și solstițiul hibernal sunt cunoscute din Antichitate pe când puteau fi calculate cu precizie.

Ambele momente reprezentau puncte cruciale în calendarele vechi în funcție de care se calculau zodiile și trecerea anotimpurilor. Cele două solstiții erau închinate zeului Soare și strămoșii noștri marcau aceste momente prin festivități și ritualuri deosebite din care s-au păstrat multe tradiții frumoase și superstiții în întreaga lume.

Primele mențiuni ale solstițiului de iarnă se păstrează din Mesopotamia și are o vechime de peste 2500 de ani. La vremea respectivă, se țineau festivități închinate zeului Marduk, un zeu al Soarelui, pe care oamenii îl celebrau timp de 12 zile cu ritualuri, sacrificii, petreceri și mese întinse.

Solstițiul era văzut drept o luptă între lumină și întuneric, între bine și rău, iar oamenii se rugau la zeități să readucă lumina și să înceapă un nou ciclu agrar. În multe culturi vechi, ziua solstițiului era considerată începutul unui an nou, până în vremurile Împăratului Traian care a stabilit începutul noului an la data de 1 ianuarie.

Solstițiul de iarnă. Tradiții românești

Solstițiul de iarnă 2021. Când începe iarna astronomică!

În ziua solstițiului exista obiceiul vechi de a fi sacrificate animale pentru îmbunarea zeilor și pentru a ajuta Soarele să își recapete puterile. Românii păstrează și azi obiceiul de a tăia porcul înainte de Crăciun, la data de 20 decembrie fiind Ignatul Porcilor.

Gospodinele pregătesc pomana porcului pentru cei ai casei și gustă din carnea friptă a animalului crescut pentru sacrificiu. Tototdată se dau de pomană pachete cu alimente persoanelor nevoiașe.

Imediat după solstițiul de iarnă 2021, urătorii umblă pe la casele oamenilor cu Capra, cu Țurca sau călușarii, dansuri ritualice care au rădăcini păgâne legate de cultul Soarelui.

În unele zone ale țării se pune un buștean de stejar pe foc să ardă mocnit, așa cum se păstra odinioară obiceiul a de aprinde focuri mari pe lângă așezări pentru a alunga întunericul și demonii și pentru a întări puterea Soarelui.

Se spune că la solstițiul de iarnă trebuie neapărat să aprinzi focul în sobă sau să ai casa luminată și să petreci în compania unor persoane apropiate. Superstițioșii mai spun că nu este bine să umbli pe străzile întunecate de unul singur, pentru că te poți întâlni cu duhuri rele și cu demonii nopții. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter