Tot ce nu ştiai despre returnarea produselor cumpărate

De Lumea Femeilor, pe

În calitate de cumpărător, ai multe drepturi, chiar şi dreptul de a te răzgândi. Ne-am asumat şi noi rolul de cumpărători şi am întrebat Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România tot ce ne apasă. Iată răspunsurile:
Este adevărat că pot returna un produs în termen de 3 zile fără nici o explicaţie?
APC România: „Este adevărat! Deşi pentru cumpărarea produselor direct din magazin nu există o prevedere legalăîn acest sens, operatorii economici pot acorda consumatorilor o asemenea facilitate, de a returna produsele într-un anumit termen şi fără o explicaţie, facilitate reglementată legal doar pentru contractele încheiate la distanţă şi în afara spaţiilor comerciale.”
Pot înapoia orice produs? Chiar şi lenjeria intimă?
APC România: „În principiu, facilitatea acordată de operatorii economici de a returna produsul într-un anumit termen şi fără nici o explicaţie ar trebui să vizeze toate categoriile de pro­duse aflate la vânzare. Însă, operatorii economici pot exclude de la returnare lenjeria intimă, aceasta fiind, prin natura sa, nereturnabilă din motive de igienă.”
Contează starea produsului în clipa returnării?
APC România: „Pentru situaţia în care operatorul economic a acordat consumatorului posibilitatea de a returna produsul într-un anumit termen şi fără explicaţie, precum şi pentru situaţiile contractului încheiat la distanţă sau în afara spaţiilor comerciale, produsul trebuie returnat în aceeaşi stare în care a fost primit sau cu un grad normal de uzură, cauzat de folosirea acestuia conform instrucţiunilor de utilizare.”
Ce pot face dacă nu mi se primeşte produsul înapoi?
APC România: „Dacă operatorul economic a acceptat returnarea pro­dusului într-un anumit termen şi fără explicaţii, acesta are obligaţia de a pre­lua produsul de la consumator (pe baza unui bon de casă). În cazul în care pro­dusul urmează a fi returnat din cauza unei lipse de conformitate manifestate în cadrul termenului de garanţie, devin aplicabile prevederile Legii nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate, cu modificările şi completările ulterioare.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter