10 strategii ca să nu fii în criză de timp

De Lumea Femeilor, pe

Casă, copii, soţ, serviciu, cumpărături, coafor… O mulţime de lucruri care îţi mănâncă timp, iar ziua se încăpăţânează să nu aibă niciodată mai mult de 24 de ore. Iată 10 strategii care te vor ajuta să fii mai organizată
1. Obişnuieşte-te să ai o”agendă a zilei”!

Cine spune că numai directoarele şi femeile de afaceri au nevoie de aşa ceva se înşală. Dacă vrei să ai control asupra vieţii tale, e esenţial ca seara, înainte de culcare, sau dimineaţa, la cafea, să notezi ce ai de făcut în ziua următoare.

2. Fă-ţi planuri realiste!

Fii atentă să nu îţi propui mai multe decât poţi face într-o zi. Altminteri, nu vei reuşi să rezolvi nici ceea ce ai fi putut, de fapt, săfaci şi, în plus, te vei simţi obosită şi stresată.

3. Ia în calcul şi întreruperile neprevăzute!

O vorbă din bătrâni spune că nu aduce anul ce aduce ceasul. Dacă planifici lucrurile bine, o întâmplare neprevăzută nu te va mai da peste cap.

4. Ţine cont de bioritmul tău!

Dacă ştii că dimineaţa ai capul mai limpede, rezolvă atunci problemele mai complicate. Dacă, dimpotrivă, dai mai mult randament după-amiaza, planifică-ţi ce e mai greu după prânz.

5. Stabileşte-ţi priorităţile!
Când faci lista cu ceea ce ai de rezolvat într-o zi, fă loc mai întâi pentru problemele cele mai stringente, care ţi-ar da bătăi de cap în plus dacă le-ai amâna.

6. Începe ziua în formă maximă!

Dacă ai multe de făcut, e preferabil să te trezeşti dimineaţa mai devreme, ca să îţi poţi permite o jumătate de oră în care să bei cafeaua, să faci un duş sau să asculţi ştirile. Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă… Iar dacă porneşti spre serviciu agitată şi prost dispusă, e greu de crezut că vei avea o zi de succes.

7. Planifică-ţi şi pauzele!

Ca să poţi să te concentrezi cum trebuie, ai nevoie de pauze. Propune-ţi însă ca o pauză să nu dureze mai mult de zece minute. Chiar dacă discuţia cu prietena e interesantă, nu e nevoie să o asculţi o jumătate de oră.

8. Învaţă să lucrezi eficient!

Rezolvă ce ai de făcut într-o ordine dinainte stabilită şi nu începe o altă treabă înainte de a o fi terminat pe prima.

9. Oferă-ţi o mică bucurie pe zi!

Propune-ţi să îţi permiţi în fiecare zi ceva ce îţi face plăcere şi nu renunţa la micul tău răsfăţ, chiar dacă eşti în criză de timp. Vei vedea că, după aceea, randamentul tău va fi mai bun.

10. Verifică «agenda» zilei care a trecut!

Planifică în programul tău de seară 5 minute în care să faci un rezumat al zilei care a trecut, să bifezi ce ai rezolvat şi ce ai lăsat pe mâine. Transformă acest obicei într-un ritual. Constaţi că nu a decurs totul conform planului? Nu te întrista! Rămâi consecventă şi planifică-ţi treburile în continuare! Cu timpul, vei deprinde ritmul şi vei constata că 24 de ore pot să însemne mai mult decât ţi-ai fi imaginat.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter