Şocant: Top 4 tratamente medicale medievale care făceau mai mult rău decât bine

De Diana Zagrean, pe

Batiste parfumate: protecţie împotriva oricărei boli grave

Cum vremurile erau tulburi, medicina se clătina între misticism religios şi tratamente din plante, iar igiena nu era cel mai forte punct al civilizaţiei europene, epidemiile erau la ele acasă.
Pe lângă celebrele epidemii de ciumă, focare de lepră şi tifos, Evul mediu era plin de boli contagioase, cauza mortaşităţii infantile uriaşe, a mediei de viaţă scăzute şi a reducerii populaţiei în general.
Doctorii erau convinşi că fiecare boală are un miros al ei şi că mirosurile urâte sunt cauzele răspândirii bolilor. (nu erau chiar departe de adevăr, infecţiile emană adesea un miros puternic, deşi nu acesta este cauza infecţiei, ci invers) Astfel, protecţia lor numărul unu împotriva contaminării de la pacienţi erau…batistele parfumate. Bineînţeles că nu funcţionau în majoritatea cazurilor.
Citeşte şi Sex: Cum făceau dragoste oamenii din Evul Mediu

Ţevi în uretră, pentru blocaj renal

Dacă astăzi, un blocaj al tractului urinar se rezolvă cu investigaţii exploratorii, ecografii, antibiotice şi, evetual catetere, în Evul Mediu, tratamentul era înfiorător. Se introducea o bară de metal în sus pe uretră pentru a scoate infecţia (de obicei cauzată de sifilis) şi, respectiv, urina rămasă blocată.
Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter