Soarele ar putea intra în hibernare în 2020

De Nicoleta Galeteanu, pe

Soarele se pregăteşte de o lungă şi neobişnuită hibernare peste 10 ani, când petele solare vor dispărea definitiv pentru ani sau chiar decade întregi, estimează oamenii de ştiinţă.
Ca urmare a inactivităţii solare, care va determina implicit şi încetinirea activităţii de la polii magnetici ai Pământului, vom fi martori la schimbări radicale ale climatul pe Pământ, spun astronomii.

Află mai multe despre cele mai puternice furtuni solare produse în acest an.
Deoarece ciclul actual al Soarelui (al 24-lea, început în 2008) începe să-şi accelereze activitatea spre un nivel maximum al petelor solare, cercetătorii anticipează că viitorul ciclu ar putea fi neobişnuit de calm sau chiar să nu se mai producă deloc.

„Dacă nu ne înşelăm, ciclul actual ar putea fi ultimul de activitate solară maximă pe care îl vom vedea înainte de mai multe decenii”, a spus Frank Hill, director adjunct la Laboratorul Naţional american de Observare Solară şi de la Air Force Research Laboratory, potrivit AFP.

În prezent, Soarele iese treptat dintr-o perioadă record de acalmie. Astfel, pentru perioada următoare, astronomii se aşteaptă ca activitatea solară să se amplifice, ceea ce nu este exclus să aibă loc furtuni magnetice puternice.

Dacă se va dovedi adevărată predicţia astronomilor, fenomenul ar putea anunţă un al doilea „Minimum al lui Maunder”, perioadă de 70 de ani între 1645 şi 1715 fără nicio pată solară, în care Europa a cunoscut o mică eră glaciară.

În trecut, un fenomen similar produs la nivelul astrului, care a determinat o slabă activitate magnetică prelungită, a coincis cu glaciaţiuni pe planeta noastră, iar atmosfera terestră s-a răcit considerabil.

Dimpotrivă, spun aceştia, oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze. Efectele furtunilor solare pot afecta într-o foarte mică măsură lumina solară sau căldura vitală generată de astru. Cu atât mai mult, urmările acestui fenomen nu ar trebui să fie decât pozitive (mai puţine perturbări la nivelul sateliţilor sau a altor sisteme.

Vezi când va fi prima eclipsă totală de Lună din acest an.
Deşi cercetătorii au fost rezervaţi în a discuta efectele inactivităţii Soarelui asupra climei pe Terra, fenomenul ne va face martori la un extraordinar experiment care va determina dacă Soarele are vreun efect asupra încălziri solare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter