Sfaturi de criză de pe vremea bunicii

De Flavia Jurca, pe

Bunicii noştri cei mai în vârstă au prins şi marea criză din perioada interbelică şi pot recunoaşte cu uşurinţă asemănările cu fenomenul de atunci. Ei au supravieţuit. Iată cum!

Am fost extrem de plăcut surprinsă după o după-amiază petrecută recent cu bunica şi prietenele ei. S-a băut cafea, s-au jucat table şi s-a făcut politică. Nu a fost nici pe departe după-amiaza plicticoasă la care m-aş fi aşteptat. În tot acest timp am ascultat conversaţia şi am constatat că între această criză şi cea din trecut există similitudini care ne pot ajuta să ne dăm seama cum să ne uşurăm trecerea prin acest insuportabil fenomen economic şi social.
În primul rând, şi atunci, ca şi acum, criza vine după o perioadă în care consumul a explodat. Oamenii s-au obişnuit cu abundenţa accesibilă pentru că au existat multe căi bancare prin care şi cei cu puţini bani să simtă că o duc bine – creditele. În criză, economisirea devine aparent imposibilă, iar pierderea confortului iniţial produce depresii profunde şi alte disfuncţii care se repercutează în toate domeniile vieţii noastre. 
Proble: Tăierile de salarii, concedierile frecvente şi masive şi pierderea beneficiilor colaterale salariilor creează resentimente, invidii şi conflicte mocnite la locul de muncă. Ideea că trebuie să te zbaţi şi mai multe pentru mult mai puţin îţi apare ca o nedreptate, mai ales dacă nu observi o modificare a standardelor şi în rândurile managerilor. 
Soluţie: Multicalificarea. Pe vremuri, oamenii concediaţi chiar nu aveau unde să se reangajeze. Azi, te poţi orienta din timp şi să obţii calificări multiple, şi nu toate presupun o a doua facultate sau taxe exorbitante. Bunica mi-a povestit despre o femeie din întreprinderea unde lucra ea care, concediată din postul de secretară, a devenit coafeză la domiciliu şi astfel şi-a întreţinut familia. Azi poţi chiar să îţi începi propria afacere, chiar online, cu costuri minime. 
Problemă: Relaţiile de cuplu se răcesc şi partenerii devin distanţi din cauza numeroaselor griji care apar. 
Soluţie: Caută alte moduri de a-ţi consolida relaţia şi nu te baza prea mult pe confortul financiar ca să te bucuri de faptul că nu eşti singură în faţa crizei. Mare parte din criză este de fapt sentimentul de panică şi nesiguranţă pe care îl induce – bursele cad datorită panicii că se va întâmpla ceva, nu atunci când acel ceva chiar se petrece. O prietenă a bunicii mele mi-a povestit că s-a căsătorit în perioada marii crize şi că, deşi a avut o nuntă extrem de modestă, acest fapt a consolidat relaţia cu noul ei soţ, în loc să îi umple pe amândoi de resentimente. Mai târziu au avut o petrecere aşa cum şi-au dorit, dar ea îşi amintea cu drag „tortul” dintâi, din biscuiţi şi cremă simplă de cacao. 
Problemă: Nu mai poţi oferi copiilor ceea ce îţi permiteai înainte.
Soluţie: Multe dintre lucrurile pe care le cumpărăm copiilor nu le sunt indispensabile. În loc să cumperi prăjituri şi snacksuri din magazin, învaţă să le prepari tu, proaspete. Sunt infinit mai gustoase şi mai puţin costisitoare. Astfel poţi controla mai bine dieta celor mici şi să îi înveţi comportamente responsabile referitoare la hrană. 
Problemă: Acum, în plină criză, se lansează noi produse, şi e cu atât mai dureros că nu ţi le permiţi. 
Soluţie: Renunţă să te uiţi la reclame şi pleacă la cumpărături cu liste. Reclama are rolul să ne facă să ne dorim lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie, iar dacă devii conştientă de acest lucru, vei avea bani pentru lucrurile despre care tu ai decis că sunt importante. 
Problemă: Avem din ce în ce mai puţini bani, ne-am pierdut statutul, prietenii şi stilul de viaţă dinainte.
Soluţie: Crizele sunt perioade de reevaluare în care poţi reflecta la priorităţile tale. Dacă ai avut prieteni care au uitat să te mai sune când ai dat de greu, înseamnă că nu pierzi nimic. Fericirea nu rezidă în frigiderul cât o hală de abator şi nici în haine de designer şi petreceri luxoase. Pe acestea le poţi pierde oricând, la fel cum poţi descoperi fericirea în locuri şi moduri neaşteptate chiar atunci când îţi bate vântul prin potofel.  Dacă nu am fi în asemenea măsură sclavii banilor, am putea să ne bucurăm de ei mai mult. 
Un sfat care a funcţionat pe vremuri, în cazul bunicilor noastre, şi care te poate ajuta şi pe tine, cel puţin emoţional: Nu cheltui niciodată tot ce ai într-o lună. Pune 10% deoparte şi nu te atinge de acei bani. Acest gest exprimă optimismul şi încrederea că vei avea mereu suficient.
Tu cum faci faţă crizei? Cum alungi momentele de descurajare?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter