Liderii lumii se sărută într-o reclamă scandaloasă

De Unica.ro, pe

Papa se sărută pe gură cu un prelat musulman, Obama cu Hugo Chavez iar Angela Merkel cu Nicolas Sarkozy. Campania lanţului de magazine United Colors of Benetton…
…intitulată „Unhate” (Fără ură), a stârnit indignarea şi furia Vaticanului, care au acuzat grupul de o gravă lipsă de respect.

Recunoscută pentru reclamele sale curajoase, celebra firmă italiană producătoare de haine a reuşit să genereze rumoare în rândul celor mai înalţi lideri politici ai lumii, dar mai ales reacţia răspicată a Bisericii Catolice, deranjată vizibil de modul în care este înfăţişat liderul spiritual suprem catolic.
 
Liderii lumii se sărută într-o reclamă scandaloasă

Viziunea provocatoare a campaniei este redată printr-o serie de fotografii fictive în care mai mulţi lideri politici apar sărutându-se pe gură, mesajul acesteia fiind combaterea urii sub toate formele ei, a explicat vicepreşedintele Grupului Benetton, Alessandro Benetton.

Astfel, Papa Benedict al XVI-lea apare într-unul dintre colaje alături de un imam egiptean, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, preşedintele american Barack Obama şi liderul venezuelean Hugo Chavez, precum şi liderii Coreei de Sud şi Coreei de Nord, ţări aflate într-un continuu conflict.
 
Liderii lumii se sărută într-o reclamă scandaloasă

Deocamdată doar Vaticanul a reacţionat la campania Benetton, lansată miercuri la Paris, protestând „faţă de utilizarea neacceptabilă a imaginii Sfântului Părinte, manipulată şi instrumentalizată în cadrul unei campanii publicitare, în scopuri comerciale”.

De asemenea, părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a spus că vor fi demarate „demersuri, pe lângă autorităţile competente, pentru a garanta (…) respectarea imaginii Sfântului Părinte”, potrivit comunicatului, citat de huffingtonpost.com.
 
Liderii lumii se sărută într-o reclamă scandaloasă

„Este vorba de o lipsă gravă de respect la adresa papei, de o ofensare a sentimentelor fidelilor săi, de o demonstraţie evidentă a felului în care pot fi violate, în publicitate, regulile elementare ale respectului faţă de oameni, cu scopul de a atrage atenţia prin intermediul unor provocări”, se afirmă în acelaşi comunicat.

Pe de altă parte, imamul Ahmed el Tayyeb al moscheii Al-Azhar Mosque din Cairo a catalogat gestul Vaticanului drept o intervenţie ilegală.
 
Liderii lumii se sărută într-o reclamă scandaloasă

Totuşi, la presiunea Vaticanului, grupul Benetton a retras din această campanie publicitară fotografia cu papa. Fondatorul brandului s-a declarat dezamăgit că folosirea acelor imagini a afectat astfel sensibilitatea credincioşilor.

„Reamintim tuturor faptul că sensul acestei campanii vizează exclusiv combaterea culturii urii sub toate formele ei”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al grupului italian. „Este vorba de imagini simbolice – cu o tuşă ironică de speranţă şi de provocare constructivă -, concepute pentru a ne face să ne gândim la felul în care politica, credinţa, ideile, chiar dacă ele sunt opuse şi diferite, pot să conducă la un dialog şi meditaţie”, a justificat grupul Benetton.
 
Liderii lumii se sărută într-o reclamă scandaloasă

În anii 1990, grupul Benetton publica o serie de fotografii provocatoare, în care o tânără călugăriţă, îmbrăcată în alb, se săruta cu un preot tânăr, îmbrăcat în sutană neagră.
 
Foto: benettongroup.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter