Ce este sfeștania și când trebuie făcută. Cum se pregătește sfințirea casei

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 26 ianuarie 2023, 15:07

Sfeștania este una dintre slujbele importante care pot fi oficiate și în afara bisericii. Sfeștania este numele popular pe care îl poartă slujba de sfințire pentru Agheasma mică, apa sfințită cu care se binecuvântează casa.

Cuprins

Sfeștania sau sfințirea cea mică a apei este una dintre cele mai populare slujbe pe care preoții o pot ține în casele credincioșilor. Sfeștania se face oricând au nevoie credincioșii, mai ales cei care suferă de boli grele sau cei care trec prin necazuri mari în viață.

Prin această slujbă, preotul binecuvântează casa și stropește cu Agheasma mică pe toți cei care sunt prezenți, animalele din casă și din ogradă, pereții cu icoane și toate încăperile casei.

La slujba sfeștaniei se spun rugăciuni pentru binecuvântarea și ocrotirea tuturor celor din casă, pentru sănătatea lor și pentru liniștirea sufletelor încercate.

Când se face sfeștania după tradiția ortodoxă

Ce este sfeștania și când trebuie făcută. Cum se pregătește sfințirea casei

Preoții vin în sprijinul enoriașilor și pot face sfeștania acasă oricând este necesar, dar se recomandă ca această slujbă să se țină în mod deosebit în zilele de post, miercurea și vineri.

Singurele perioade din an în care nu se face sfeștania acasă sunt zilele de după Sfintele Paști și de după Crăciun.

Slujba de sfințire a apei mici se face deopotrivă și în biserică și în casele oamenilor, în toate posturile de peste an.

Cine poate, este bine să participe la sfeștanie în toate posturile, iar dacă nu, măcar în Postul cel Mare. Credincioșii care cer sfeștania sau participă la această slujbă la biserică este bine totodată să se și spovedească.

Sfeștania în Postul cel Mare

De cele mai multe ori, credincioșii care păstrează tradiția veche cer preotului să vină cu agheasma mică în casă în luna martie, în timpul Postului Mare dinainte de Paște. Iar cine cere sfeștania trebuie să țină post și să se spovedească.

Este perioada din an în care ne simțim cel mai aproape de Iisus, perioada în care ținem post să ne aducem aminte de sacrificiul lui, de împilările și schingiurile la care a fost supus de către soldații romani.

Postul cel Mare este o perioadă a curățeniei, în care ne primenim trupul și sufletul, dar și casa. Așa cum facem curat în gândurile, sentimentele și intențiile noastre când mergem la spovedanie, așa facem curat și în casă la început de primăvară, iar sfeștania vine ca un sprijin din partea bisericii.

Sfeștania după un deces în familie

Preoții recomandă să se facă sfeștanie la câteva zile după înmormântare în casa în care a murit cineva din familie. Este o slujbă care ajută restul familiei să își găsească liniștea și totodată este un ritual prin care agheasma mică sfințește și primenește casa în care s-a adunat atâta durere.

De asemenea, după o boală grea, după o fărădelege sau un eveniment dramatic este bine să facem sfeștanie pentru a alunga tot răul din casă.

Ce rol are sfeștania pentru credincioși

Sfeștania pentru casă este asemenea spovedaniei pentru credincioși. Așa cum enoriașii vin la preot să se spovedească, să își liniștească sufletul și să primească iertare pentru păcatele lor, sfeștania alungă duhurile rele din casă și aduce mai multă liniște și pace în familie.

Prin această slujbă, casa se primenește, se curăță de rele și de necazuri, fie ele aduse de păcatele celor care locuiesc în ea, de oamenii răuvoitori sau de duhurile necurate.

Prin sfeștanie se sfințește casa, grădina și tot ce ține de bunăstarea familiei. În tradiția ortodoxă, se spune că omul prin gândurile și faptele lui nedemne întinează locul și care în care trăiește. Sfeștania este binevenită pentru cei care se căiesc, pentru cei care vor să își îndrepte viața și să trăiască mai curat și mai demn.

Dar ea are și misiunea de a sprijini sufletele greu încercate, atunci când în familie apar mereu necazuri, boli și neajunsuri.

Cum trebuie să te pregătești pentru sfeștanie

Înainte de toate, orice credincios care cere preotului să vină cu agheasma acasă trebuie să se spovedească, și el și toți cei ai casei. Familia trebuie să întâmpine preotul cu sufletul deschis și fără păcate ascunse.

Casa trebuie curățată lună, iar gospodina nu trebuie să gătească nimic de dulce în ziua respectivă. Toată familia trebuie să țină post, nimeni nu trebuie să mănânce carne, lapte, brânză sau ouă.

Ce obiecte se pregătesc pentru slujba sfeștaniei

Ce este sfeștania și când trebuie făcută. Cum se pregătește sfințirea casei

Gospodina casei trebuie să așeze o măsuță frumos acoperită către răsărit sau către icoanele din casă. Pe masă trebuie să pună următoarele obiecte necesare slujbei și preotului:

  • Un vas larg cu apă curată
  • Un mănunchi e busuioc
  • Două sfeșnice cu lumânări din ceară curată
  • O cățuie și tămâie
  • O icoană
  • Un pomelnic cu toți cei ai casei și chiar cu rudele decedate.
  • O pâine
  • O sticlă cu ulei
  • O carafă cu vin roșu

Pe această masă, preotul va așeza Sfânta Evanghelie, Crucea și Agheasmatarul. Toți cei care participă la slujbă trebuie să stea în spatele preotului, cu fața către răsărit.

Cum se ține slujba la sfeștanie

Slujba începe cu binecuvântarea preotului, după care se rostesc psalmul 50 și psalmul 142, iar preotul tămâiază toată casa, începând cu icoanele. Urmează apoi o serie de rugăciuni și tropare prin care Maica Domnului și sfinții sunt invocați să se roage împreună cu credincioșii la Dumnezeu.

Se spun rugăciunile pentru sfințirea apei, apoi toți cei prezenți sunt stropiți cu agheasma și sărută Crucea. Urmează stropirea casei cu apa sfințită timp în care preotul rostește o rugăciune pentru ocrotirea și primenirea casei.

La final, preotul îi pomenește pe toți cei scriși în pomelnic și se poate ține o rugăciune și pentru rudele apropiate care au decedat.

Casa sfințită la sfeștanie îi ocrotește pe toți cei care locuiesc în ea, dar și ei la rândul lor trebuie să își cinstească familia și casa și să se țină departe de păcate și de rele.   

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter