Programe excepţionale la TIFF 2010

De Nicoleta Galeteanu, pe

Mai spectaculoasă ca oricare dintre ediţiile precedente, TIFF-ul a reuşit să îşi surprindă publicul fără doar şi poate în acest an. Invitaţi unul şi unul, proiecţii de senzaţie…
 …şi evenimente excepţionale, Festivalul Internaţional de Film Transilvania rezervă suprize până în ultima zi (6 iunie) pentru publicul său festivalier de peste 15 mii de iubitori ai filmului bun.

Regizorii Liviu Ciulei şi Wim Wenders, actorii Johannater Steege şi Victor Rebengiuc, Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, sau chitaristul american Gary Lucas sunt doar câteva nume ale invitaţilor dea seamă sosiţi la Cluj.

Proiecţiile speciale TIFF

Tot la categoria „special”, organizatorii au pregătit pentru public unele dintre cele mai remarcabile filme, atât vechi, cât şi noi, startul fiind dat de sâmbată prin proiecţia de gală a filmului „Caravana Cinematografică, in regia lui Titus Muntean, care spune povestea unui tanar activist de partid, ajuns în Transilvania să ruleze filme propagandistice rusesti.

Organizatorii au făcut miercuri o invitaţie la cinema şi persoanelor cu deficienţe de vedere. Astfel, nevăzătorii au avut şansa unică să vadă filmul lui Titus Muntean, proiectat de altfel în premieră aici.

Duminică, Cinema Republica a găzduit o altă producţie de excepţie. Renumitul film mut „Metropolis (produs în 1927), în regia lui Fritz Lang, a putut fi vizionat în varianta restaurată şi completă, cu soundtrack live, compus special de muzicianul Antonio Bras, în timp ce la Castelul Bánffy de la Bonţida a fost proiectată varianta spaniolă a filmului „Dracula”, în regia lui George Melford (1931).

De asemenea, cinefilii au avut ocazia să vadă cel de-al doilea film al lui Liviu Ciulei, distins cu Premiul de Excelenţă în cadrul TIFF, „Valurile Dunării. Filmul este un love-story tensionat, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary în 1960, şi spune povestea a trei oameni care sunt nevoiţi să călătorească, în august 1944 pe Dunăre, pe un şlep încărcat cu armament, printre minele puse de hitlerişti.

Pe 3 iunie este rândul filmului românesc să îşi facă intrarea. Aşadar, în cadrul secţiunii „ZFR” vor rula cele mai noi producţii româneşti ce au făcut deja turul european la Cannes: „Aurora”, în regia lui Cristi Puiu şi „Marţi, după Crăciun”, de Radu Muntean.

Se anunţă primele premii 

Întâlnirea cu regizorul german Wim Wenders şi proiecţia de gală a filmului său „Don’t Come Knocking” au fost, de asemenea, două evenimente de excepţie în cea de-a şasea zi a festivalului, cineast omagiat cu Premiului pentru Întreaga Carieră la TIFF.

Între timp au fost alese şi finalistele din „Competiţia Locală de scurt-metraje, aparţinând tinerilor regizori clujeni, urmând ca miercuri să fie desemnat şi câştigătorul competiţiei.

Printre acestea se numără „Anna O. Sau Asasinul Ameninţat” (regia Dana Tomos), „Autostop” (regia Laszlo Jozsef), „Pânza” (regia Codin S. Pop, 18′), „Şantier Paşol” (regia Aron Xantus), „Alb” (Barbara Buh) sau „Reciclatorul” (regia Antoniu Bumb).

Experimente inedite

Suprinzătoari de la început până la sfârşit, organizatorii l-au invitat luni seară pe cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban, care a venit cu un experiment audio-vizual cu totul inedit.

13 Most Beautiful Songs… a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests” este un proiect ce include portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori, sau oameni simpli, acompaniat de un soundtrack inedit pentru legendarele screen – testele artistului. 

Sursa foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter