Află şi tu cum se fabrică ciocolata!

De Erika Chivu, pe Ultimul update Marți, 22 martie 2022, 11:26

De la arborele de cacao şi până la desertul tău preferat e cale foarte lungă. Vezi cum se face ciocolata, ce conţine ea, şi cum arată bobul de cacao.
Totul începe cu boabele scoase din fructele bine coapte ale arborelui de cacao, care creşte în zonele tropicale – două treimi din producţia mondială de cacao provine din vestul Africii.
Boabele sunt lăsate câteva zile la fermentat, timp în care capătă o culoare maronie şi gustul caracteristic de cacao. Apoi sunt uscate rapid, de obicei la soare, după care sunt gata pentru a fi trimise la fabricile de ciocolată.
Arbore de cacao cu fructe
Arborele de cacao cu fructe
Aici se îndepărtează impurităţile după care boabele de cacao sunt prăjite, astfel încât aroma să devină mai puternică, apoi curăţate de coajă. Ceea ce rămâne, miezul, este bobul propriu-zis de cacao, cu un gust caracteristic, dar încă destul de amar.
Pentru că au un conţinut foarte mare de grăsime, atunci când sunt zdrobite şi amestecate, boabele se tranformă într-o pastă, care se numeşte lichior de cacao, deşi nu conţine alcool. Mai departe, lichiorul este procesat în utilaje speciale, până când se separă grăsimea din el. Aceasta este cunoscută drept unt de cacao şi se foloseşte atât la fabricarea ciocolatei, cât şi în cosmetică. Ceea ce rămâne după separarea grăsimii este pudra de cacao.
Fructul de cacao
Fructul arborelui de cacao cu boabe de cacao înăuntru
Am obţinut deja cele mai importante ingrediente ale ciocolatei, lichiorul de cacao şi untul de cacao. La acestea se mai adaugă lapte praf, zahăr şi vanilie, iar din diversele combinaţii ale acestor ingrediente se obţin cele trei tipuri de ciocolată.
Ciocolata amăruie conţine unt de cacao, lichior de cacao, zahăr şi uneori vanilie.
Ciocolata cu lapte conţine unt de cacao, lichior de cacao, zahăr, lapte praf şi vanilie.
Ciocolata albă conţine unt de cacao, zahăr, lapte praf şi vanilie.
De obicei, se mai adaugă lecitină din soia, un emulsificator natural pentru a da ciocolatei o textură mai fină. Din păcate, în zilele noastre nu este singurul aditiv folosit. Sub numele de ciocolată, unii producători vând deserturi care nu conţin unt de cacao, ci alte tipuri de grăsimi vegetale hidrogenate mai ieftine şi mai puţin sănătoase, iar în loc de lapte conţin înlocuitori mai ieftini şi mai puţin naturali.
Boabe de cacao
Boabe de cacao fermentate şi uscate

  • Daca te pasioneaza, vezi cele mai interesante curiozitati despre ciocolata!

  • Tot pentru o textură mai fină, ingredientele amestecate sunt ţinute ore sau chiar zile întregi în mixere uriaşe, după care sunt răcite şi încălzite succesiv la temperaturi alese cu grijă. Fără aceste procese, ciocolata nu ar avea luciu, iar când o rupi s-ar fărâmiţa.
    La sfârşit, ciocolata este turnată în forme, după care se adaugă celelalte ingrediente: alune, stafide, biscuiţi, etc.
    Poţi să vezi şi tu cum arată boabele de cacao, ce gust au şi prin ce tranformări trec la Heidi Choco World, unde vei avea ocazia să-ţi creezi propria tabletă de ciocolată cu ingredientele tale preferate.
    Foto: Shutterstock

    Poate vrei sa incercati una din aceste retete delicioase de ciocolata de casa

    Și dacă îți este poftă de încă un desert de ciocolată, încearcă o delicioasă rețetă de amandina

    Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

    Google News Urmărește-ne pe Google News

    Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
    Abonează-te la newsletter